Onödig antibiotikaanvändning i vården

Det används för mycket högeffektiv antibiotika som slår mot många bakterier, på svenska sjukhus, trots att det skulle räcka med vanligt penicillin. Det visar den första undersökningen som gjorts av antibiotikaanvändningen i slutenvården.

Överläkare Mats Erntell är ansvarig för studien:

– Av vanliga infektioner som vi ådrar oss hemma och behöver sjukhusvård för, ser vi att man använder en mycket bred antibiotikabehandling. Vi tycker att vid en vanlig lunginflammation kan man fortfarande använda helt vanligt penicillin, säger han.

Ögonblicksbild
Undersökningen ger en ögonblicksbild av hur mycket antibiotika som används under en dag på svenska sjukhus och vilka infektioner som behandlas.

Under undersökningsdagen i november förra året fick 90 procent av patienterna rätt sorts antibiotika, medan tio procent antingen fått för lång behandling i fel dos eller helt enkelt inte behövde antibiotika.

Den visar också att många som ska opereras får för mycket antibiotika i förebyggande syfte, säger Mats Erntell.

– Det som var nytt för oss var att den profylaktiska användningen inför och kring operationer var oväntat lång. Hälften av alla patienter får antibiotika mer än en dag. Det är inte till fördel för läkningen av operationssår. Och det är inte enligt rekommendationerna.

Ökning av viss antibiotika till djur
På torsdagen presenterade Smittskyddsinstitutet årets rapport om motståndskraftiga bakterier hos djur och människor.

Användningen av antibiotika till djur har totalt sett minskat, men med ett undantag, det gäller en ganska ny och effektiv sort som kallas fluorokinoloner, berättar laboratorieveterinär Christina Greco.

– Det allra mest anmärkningsvärda är väl att den del av den här gruppen som är tabletter för behandling av hundar och katter har ökat med 29 procent under de senaste fem åren.

Omotiverad ökning
Det finns enligt Greco ingen veterinärmedicinsk anledning till ökningen, inga nya sjukdomar eller ökad motståndskraft hos bakterier, som skulle motivera att man ökar förskrivningen av antibiotika till hundar och katter.

Men det kan finnas andra skäl, säger Christina Greco.

– Det vi däremot vet är att det har kommit flera nya produkter i den här gruppen, som har lanserats på den svenska markanden under senare år. Vi vet också att det pågår en aktiv marknadsföring av samtliga produkter i den här gruppen till hund- och kattveterinärer. Vi tror väl att det kanske är en spegling av att en sådan marknadsföring har haft effekt, säger hon.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista