Laila Freivalds ersätter statsministern.

Oro i regeringskansliet när Freivalds ersätter Persson

Statsminister Göran Persson opererades på torsdagen för sin höft och kommer därför inte att delta i EU:s viktiga toppmöte i Bryssel den 17 juni. På det toppmötet ska EU:s grundlag slutförhandlas. Utrikesminister Laila Freivalds blir nu Sveriges huvudförhandlare något som enligt Ekots källor kan skapa komplikationer.

Det är känsligt, ja mycket känsligt, att påstå att utrikesministern har brister i sättet hon sköter sitt jobb på.

Men sedan Laila Freivalds tillträdde har många regeringstjänstemän som Ekot har talat med, varav flera får räknas som högt uppsatta, varit djupt bekymrade över utrikesminister Laila Freivalds.

Inte tillräckligt påläst
Ofta har det handlat om att hon inte varit tillräckligt påläst när det gäller förhandlingarna om EU:s nya grundlag. Något som också ibland har kunnat märkas.

– Jag kan inte svara på det. Vi fick det alltså halv fyra i går. Vi håller fortfarande på att analysera det. Jag har inte läst hela dokumentet, sa Freivalds om ett nytt förslag om EU-grundlagen i samband med att hon den fjortonde maj i år diskuterat samma förslag med riksdagens EU-nämnd.

Vid samma pressträff får Freivalds en fråga om ett fransk-tyskt förslag väl känt sedan minst en vecka tillbaka.

– Ja, det har jag inte sett, säger Laila Freivalds nästan samtidigt som hennes medhjälpare bryter in och säger att förslaget är mycket märkligt.

Orsakat irritation inom UD
Freivalds har också i ett sammanhang orsakat inre irritation på utrikesdepartementet. Det var när hon i en Eko-intervju på grund av hur det ryska valet gått till bara var halvhjärtad i ett grattis till den ryske presidentens Putins valseger.

– Ja, han skulle gratuleras även om vi var en del nordiska länder som tyckte att det kanske var lite egendomligt, sa utrikesministern.

Samma dag intervjun sändes tog Göran Persson på en presskonferens den 26 mars i år i Bryssel upp Freivalds utrikespolitiska kompetens.

– Laila har ingen utrikespolitisk bakgrund, saknar många av de kontakter som naturligt växer fram i ungdomsinternationaler, i socialistiska internationaler och i bilaterala möten. Sådant som Anna Lindh hade och sådant som jag har fått med mig, sa statsministern.

Du menar att hon är på utbildning?

– Hon är väl ungefär i det läget som en intresserad och en begåvad yrkesmänniska är som går in i ett nytt fält. Man bygger upp nya kontakter och det kan ju gälla så vitt skilda områden som politik och journalistik, sa Göran Persson i mars i år.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista