Kraftig ökning av misshandel mot barn

Antalet polisanmälda fall av barnmisshandel har ökat dramatiskt de senaste fem åren. I Malmö har misshandelsfallen mer än fördubblats. Därför öppnar nu Sveriges första kriscentrum för barn och ungdomar i särskilda lokaler i Malmö.

– Vi tror ju att ett barn då behöver känna sig tryggt för att kunna berätta, plus att man tar tag i barnet när det börjar berätta så att vi inte gör som vi tidigare har gjort att myndigheterna jobbar utifrån sin specifika linje. Jag tror att det handlar om att se, att vilja se, att vilja lyssna och ta barn på allvar, säger Anna Gustafsson som är kommissarie och chef för familjevåldsenheten i Malmö.

Myndigheter till för barnen
Tanken är att myndigheterna ska komma till barnen och inte tvärtom. Barn som utsatts för våld eller sexuella övergrepp får först träffa en socialsekreterare, som sedan samordnar kontakten med polis, åklagare och rättsläkare.

Om det krävs rättsläkare, videoförhör med polis eller kontakt med åklagare och advokat så görs allt på plats. Miljön skall kännas trygg för barnen – de ska kunna göra sin röst hörd och få den hjälp de har rätt till. Det kan i sig leda till bättre brottsutredningar.

– När det gäller förundersökningsbiten så har vi ett unikt samarbete med rättsmedicin. Det handlar ju också om att säkerställa barnets eventuella skador i samband med misshandel. De är ju specialister på det, säger Anna Gustafsson.

Stort mörkertal
Varje år anmäls cirka 250 fall av barnmisshandel i Malmö, runt 40 fall av sexuella övergrepp och mellan 40 och 60 våldtäkter. Den grövre brottsligheten skall prioriteras, men målet är att kriscentrum för barn och ungdomar skall klara av att ta emot alla.

Kommissarie Anna Gustavsson tror att mörkertalet kommer att minska genom att fler barn och personal vid andra myndigheter vågar anmäla övergrepp och misshandel.

– Jag tror att mörkertalet är än större när det gäller brott mot barn än när vi pratar om våld mot kvinnor, för barn har ju än svårare att göra sig hörda.

Borde att sådant här centrum finnas i varje större svensk stad?

– Absolut. Jag tror att vi måste fokusera på barnen, säger Anna Gustavsson.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista