Utvinningen av olja i världen ska öka.

Opec utökar oljeutvinningen

På torsdagseftermiddagen kom beskedet från det pågående Opecmötet i Beirut att oljekartellen höjer oljeutvinningen med 2 miljoner fat råolja per dag från den 1 juli.

Alla stora internationella tv-bolag sände direkt från Opecmötets presskonferens. Själva tillställningen var inte så upphetsande, kartellens elva medlemsländers oljeministrar gjorde korta uttalanden och berömde sig själva för kloka och ansvarstagande beslut men Opecs beslut var desto mer intressant.

Oljekartellen har nu beslutat att öka produktionen med 2 miljoner fat per dag från den 1 juli, vilket motsvarar en 8-procentig ökning. Uttalanden på onsdagen antydde att produktionen kunde ökas med upp till 12 procent innan man slog i kapacitetstaket. Ytterligare en halv miljon fat per dag utlovas från och med den 1 augusti.

Opecs dagsproduktion stiger därmed från 23,5 miljoner fat per dag till 25,5 miljoner och senare 26 miljoner alltså. Det är den officiella utvinningen som kartelländerna medger. Inofficiellt kan produktionen vara större, och det kan vara så att Opec sedan flera månader tillbaka redan är uppe i 26 miljoner fat per dag.

Det gör att beskedet från Beirut möts emot med skepsis från marknaden. Frågan är om det räcker för att vända priskurvan neråt. De första kommentarerna tyder på att det blir mer olja på marknaden, men inte lägre priser.

Det kommer nog att dröja innan priserna faller i konsumentledet, ute vid bensin- och dieselpumparna.

– Det påverkar inte bara mig. Det påverkar alla lantbrukare för bränslekostnaderna är en väldigt tung börda att bära för lantbruket. Tyvärr inser inte våra folkvalda att de måste göra någonting åt det. De får nog tänka om lite grann om de ska hjälpa oss på vägen, säger köttbonden i Lekeryd i Småland, Franic Zdravco.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista