Åsa Waldau alias "Kristi Brud" förhördes i Uppsala tingsrätt på torsdagen.

"Han lurade mig att jag var Kristi brud"

I Knutbyrättegången i Uppsala tingsrätt förhördes på torsdagen Åsa Waldau, den kvinna som kallats Kristi brud. Pastorn har sagt att hon styrt både honom, barnflickan och resten av församlingen men Åsa Waldau ger en annan bild.

Enligt Åsa Waldau har pastorn varit en stor auktoritet i bibeltolkning. Ett tag tolkade han Kristi-brudläran som att Kristi brud kunde vara en person och inte hela församlingen och att den personen var Åsa Waldau. Det var alltså inte hon som såg sig som Kristi brud.

– Under en längre tid matade pastorn fram ett upphöjande av mig som person. I dag uppfattar jag det som att när han inte kunde kuva mig så ville han upphöja mig. Det är min personliga uppfattning, sade Åsa Waldau när hon förhördes av pastorns advokat Ola Nordström.

Lyckades han övertyga dig om att du var Kristi brud?

– Nej, han lyckades inte övertyga mig men han lyckades lura mig en period.

När pastorn isolerade sig med barnflickan och sade att han utkämpade en andlig strid var det inget som Åsa Waldau ifrågasatte.

– Jag hade inte en annan tanke än att pastorn talade sanning.

Så även du som hade en relativt hög rang litade obetingat på pastorns förklaringar av tingens ordning?

– Jag tror att du höjer upp min rang alldeles för mycket. Jag har inte styrt pastorn.

Nej, men du var normgivande. Det var ditt eget ord.

– Det var han med.

Litar du blint på honom?

– Inte blint men jag tror nog att det är som du säger att jag ifrågasatte inte honom. Jag tyckte det var konstigt men han hade alltid förklaring och svar.

Sedan pastorns otrohetsaffärer blivit kända har hon inget förtroende för honom.

– För mig är det fullständigt ofattbart hur han har kunnat stått som föreståndare, levt den roll han har gjort och sedan bakom ryggen varit på det sättet är totalt främmande för mig. Jag är chockad, jag föraktar det jag har hört och det som har framkommit och det var en djup besvikelse. Jag känner mig oerhört sviken av honom som person.

Pastorn nekar till brott. I ett tidigt skede sade han sig vara rädd för att barnflickan skulle lägga ut spår mot honom. Församlingen stödde honom till en början men har nu vänt honom ryggen. Det visade även övriga vittnesförhör på torsdagen.

Pastorns advokat Ola Nordström tycker inte att de ger en hel bild av församlingen genom att peka ut pastorn som ensam skyldig. Ola Nordström frågade Åsa Waldau om det är ett gemensamt ställningstagande som församlingen kommit överens om.

– Nej, församlingen är inte kollektivt styrd. Det är enskilda människor. Det är enskilda individer som tänker själv, sade Åsa Waldau vid rättegången i Uppsala tingsrätt på torsdagen.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Namnen på den åtalade 32-årige pastorn har ersatts med ”pastorn” och den åtalade 27-åriga barnflickan med ”barnflickan”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista