Försvaret vill ha fler regler vad gäller sexköp

2:26 min

Svenska försvaret försöker arbeta för tydligare gemensamma regler i EU när det gäller militärers sexköp. En svensk militärpolis kritiserade militärers sexköp i Ekot i morse.

– Det är viktigt av flera skäl. Dels är det så att om man ska bedriva ett progressivt och framåtriktande arbete för att stärka kvinnors mänskliga rättigheter. Jobba för att de ska få en bättre säkerhet och uppnå jämställdhet i sina länder så är det viktigt att vi gör den typen av arbete över hela ytan och det positiva arbetet undermineras om man samtidigt, inom ramen för insats, utnyttjar kvinnor sexuellt eller köper sex på plats, säger Charlotte Isaksson, genderrådgivare åt försvarets insatschef.

Försvaret försöker få regeringen att arbeta med frågan på EU-nivå. Men det går trögt med resultatet. Samtidigt hör militärer av sig till Charlotte Isaksson och upplever att andra länders militärers beteende gör att det faller en skugga över alla i EU-insatser.

I morse kritiserade Elisabeth Schimann, som tjänstgjort i Djibouti i östafrika som militärpolis under piratinsatsen, hur hon såg militärer med prostituerade och pekade ut fransmän.

– Jag får uppfattningen att det är mer accepterat att män köper sex därför att de har ett behov som gör att de inte kan vara ute en längre period utan att få sina sexuella behov tillfredsställda. Medan kvinnor som är ute under lika lång period inte har samma problem att hålla på sig och det har jag svårt att förstå, säger hon.

I andra insatser har också svenskar köpt sex. Bordeller växer ofta upp där utländsk personal finns, också från FN och andra organisationer. Problemet gäller inte bara militärer. Försvarets Charlotte Isaksson beskriver det som ett akut problem när det gäller hur trovärdigheten hos lokalbefolkningar och den internationella opinionen kan påverkas.

– Jag skulle säga att det är en tickande bomb att internationell personal utnyttjar kvinnor och män lokalt. Den dag det kommer till allmänhetens kännedom med full kraft så förlorar vi mycket av den positiva och starka plattform som vi av nödvändighet måste stå på för att kunna utföra våra uppdrag, säger hon.

När internationell personal inte upplevs som neutral kan det också innebär en säkerhetsrisk för de som arbetar i utlandsuppdrag, betonar hon.

Djibouti - ökenlandet som blivit militärmagnet

#text=4240943# hetaste länder med temperaturer runt 50 grader som varmast. Mycket av marken är ofruktbar och stora områden ligger öde, men det lilla landet är ändå viktigt strategiskt med sitt läge och har blivit en magnet för utländska militärer.

Beatrice Janzon

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista