Chefen för CIA avgår

Uppdaterad 20:15
Chefen för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA, George Tenet, avgår.

Chefen för den amerikanska underrättelseorganisationen CIA avgår. Det meddelande överraskande president George Bush innan han flög till Europa på torsdagen.

– Jag sa till honom att jag är ledsen att han avgår, sa president Bush när han på torsdagen bekräftade att han godkänt CIA chefens avskedsansökan.

Får ta på sig skulden
George Tenet får nu bära hundhuvudet för undermålig underrättelseverksamhet i Irak i allmänhet och för felaktiga uppgifter om Saddam Husseins innehav av massförstörelsevapen i synnerhet. Tenet har också fått kritik för att terroristattacken den 11 september 2001 inte kunde förebyggas.

Det väckte visst uppseende när George Bush behöll Bill Clintons CIA-chef. Han främsta meriter är arbetet med Israel-Palestina konflikten där den så kallade Tenet-planen uppkallades efter honom. President Bushs politik gjorde den dock oanvändbar. Han har också lovordats för insatserna i Afghanistan trots att CIA inte hittat USA:s ärkefiende Usama bin Ladin.

Lämnar hårt jobb
George Tenet har varit CIA-chef i sju år. Det väcker stor förvåning att han slutar bara några månader innan presidentvalet. Han uppger idag personliga skäl.

Att vara spottkopp åt Colin Powell, slåss med försvarsminister Donald Rumsfeld som kontrollerar de flesta av de 15 underrättelseorganisationer Tenet ska samordna är ingen lätt uppgift.

Den sista konflikten vann Tenet då han fick Vita Huset att dra tillbaks sitt stöd till sin irakiske favoritpolitiker sedan CIA övertygat om att Ahmad Chalabi inte bara är en vanlig bedragare utan också iransk spion. Efter den segern var Tenet förlorad.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".