OPEC beslutade om ökad oljeutvinning

I eftermiddags kom beskedet från det pågående OPEC-mötet i Beirut att oljekartellen höjer oljeutvinningen med 2 miljoner fat råolja per dag från den 1 juli.

Alla stora internationella TV-bolag sände direkt från OPEC-mötets presskonferens i eftermiddag. Själva tillställningen var inte så upphetsande, kartellens 11 medlemsländers oljeministrar gjorde korta uttalanden och berömde sig själva före kloka och ansvarstagande beslut, men OPEC:s beslut var desto mer intressant.

Oljekartellen har nu beslutat att öka produktionen med 2 miljoner fat per dag från den 1 juli, vilket motsvarar en åttaprocentig ökning. Uttalanden i går antydde att produktionen kunde ökas med upp till 12 procent innan man slog i kapacitetstaket. Ytterligare en halv miljon fat per dag utlovas från och med den 1 augusti.

OPEC:s dagsproduktion stiger därmed från 23,5 miljoner fat per dag till 25,5 miljoner och senare 26 miljoner alltså. Det är den officiella utvinningen som kartellländerna medger. Inofficiellt kan produktionen vara större, och det kan vara så att OPEC sedan flera månader tillbaka redan är uppe i 26 miljoner fat per dag.

Det gör att beskedet från Beirut möts emot med skepsis från marknaden. Frågan är om det räcker för att vända priskurvan neråt. De första kommentarerna tyder på att det blir mer olja på marknaden men inte lägre priser.

Och det kommer nog att dröja innan priserna faller i konsumentledet, ute vid bensin-och dieselpumparna.

Tommy Fredriksson


 


     

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".