Visa fingret kan kränka integriteten

Skolelever måste lämna fingeravtryck för att logga in sig i datorn eller ta en tallrik i skolmatsalen. Det är två exempel på hur ny identifieringsteknik har börjat användas i skolan. Men nu kommer kritik om att elevernas personliga integritet hotas.

Det är grundskolor i västra Stockholm som vill att eleverna ska börja lämna fingeravtryck för att logga in sig i skolans datorer. Många elever glömmer sina lösenord och användarkort kan komma på avvägar. Fingeravtryck är effektivare och säkrare enligt skolorna. Datainspektionen har godkänt den nya metoden men den elev som inte vill lämna fingeravtryck ska slippa.

Förknippas med brottsutredning
Göran Gräslund generaldirektör på Datainspektionen säger att frågan om identifiering via ett fingeravtryck eller fingeravläsning är känslig.

– Man kanske associerar fingerläsning till brottsutredningar fast här handlar det inte om fullständiga fingeravtryck, säger han.

Visa finger för att få tallrik
Ett exempel på hur känslig frågan om fingeravtryck är visar ett nytt fall hos Datainspektionen. Det är en gymnasieskola i Vetlanda som vill installera en ny apparat i skolmatsalen. För att få ut en tallrik ur automaten måste eleven stoppa in ett finger i en avläsningsapparat som kontrollerar om eleven har betalat.

Datainspektionens styrelse ska snart bestämma sig om man ska säga ja eller nej.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista