EU-frågan delar s i två läger

Riksdagsmannen Sören Wibe som var ledande på nejsidan i folkomröstningen till EMU i höstas anser att det är för få EU-skeptiska socialdemokrater på listan till EU-parlamentsvalet och det kan partiet förlora röster på.

– Jag hade ju gärna sett ett större inslag av EU-kritiker. Nu har vi en på plats 31, Anna Hedh. Det representerar illa den uppfattning som råder bland våra väljare och bland våra medlemmar, säger Sören Wibe.

Socialdemokraterna är delat i två läger, enligt Sören Wibe. På socialdemokraternas namnlista till EU-valet finns det en EU-kritiker, enligt Sören Wibe och det är Anna Hedh från Mörbylånga på Öland.

Hon står på plats 31 och kommer inte att väljas in i EU-parlamentet om hon inte lyckas få ihop minst fem procent av partiets alla röster i valet.

Stöd av fackförbund
Anna Hedh bedriver en egen personvalskampanj över hela landet. Hon stöds av facken Handels och Transport och även av många inom SSU och kvinnoförbundet.

Anna Hedh ser sig själv som efterträdare till EU-kritikern Maj-Britt Theorin som nu lämnar sin plats i EU-parlamentet.

– Jag är väldigt förvånad över att partiet inte tänkte så långt när man satte ihop listan. Vi är ju ett parti för folket, ett brett parti som bryr oss om varandras åsikter och då borde man ju ha varvat listan. På så sätt hade vi fått behålla de röster som är vanliga, trogna sosseväljare, säger Anna Hedh.

Annan ung kvinna driver kampanj
En annan ung kvinna kampanjas hårt av flera etablerade socialdemokrater. Åsa Vestlund från Haninge i Stockholms län står på sjunde plats på listan och det är tveksamt om det räcker för att bli invald i EU-parlamentet. Hon bedriver också en egen personvalskampanj.

– Jag tror på EU. Jag tror på politikens möjligheter.

Vad är det som gör att man ska kryssa för just dig?

– Ja, det är ju svårt för mig att säga men, jag brinner lite extra för jämställdhetsfrågorna och att EU ska bli ett verktyg för en rättvisare värld. Det är mina hjärtefrågor, säger Åsa Vestlund.

Ingvar Carlsson saknar inte kritiker
Hon har stöd av den förre statsministern Ingvar Carlsson i sin kampanj. Han vill hjälpa till att höja temperaturen i valkampanjen men ser ingen brist i att det inte finns några socialdemokratiska EU-kritiker på valbar plats.

– Det tycker jag definitivt att vi har lagt bakom oss nu. Nu har vi tagit ställning för att vi ska vara där och om man från början var skeptiker eller inte är för mig totalt ointressant, säger Ingvar Carlsson.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".