Reklam på pengar retar Riksbanken

Riksbanken vill att lagen ska ändras för att kunna stoppa reklam på pengar. Nyligen klistrades reklamlappar på 100 000 enkronor och Riksbanken vill hindra nya liknande kampanjer.

– Förtroendet för betalningsmedlen ska upprätthållas. Dels ska folk känna igen sedlar och mynt och Riksbanken ska inte förknippas med andra budskap än värdet på sedlarna och mynten, säger Anders Ekström som jobbar på enheten för betalningsmedel på Riksbanken.

Flygbolag låg bakom
I mars delade ett reklamföretag ut 100 000 enkronor till allmänheten, på ena sidan var klistrat en reklamlapp för ett flygbolag och pengarna cirkulerar nu i handeln.

Riksbanken är kritisk men har inte kunnat ingripa men den vägrar att lösa in enkronorna och den har också rekommenderat handeln och bankerna att inte ta emot reklammynten.

Ny lag ska sätta stopp
Nu vill banken ha en ändring i riksbankslagen för att kunna vitesförelägga företag som sprider förändrade mynt och sedlar. Banken filar just nu på formuleringarna.

Men i många affärer duger mynten med klisterlappar.

– Vi tar emot dem men tar bort klisterlappen. Det är ganska mycket jobb att ta bort klisteretiketterna, säger Janne Hallqvist som jobbar i Pressbyrån vid Sergels torg i Stockholm.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".