Klart för folkomröstning i Venezuela

I Venezuela har den officiella valmyndigheten nu tillkännagivit att oppositionen lyckats samla ihop tillräckligt många namnteckningar för att hålla en folkomröstning om president Hugo Chavez framtid vid makten.

Inga formella hinder tycks längre stå i vägen för att det ska bli en folkomröstning om Hugo Chavez ska sitta kvar som president eller inte.

Enligt den officiella valmyndigheten lyckades oppositionen, efter en segdragen process, få ihop tillräckligt med namnteckningar, omkring 2,5 miljoner.

Under en tidigare namninsamlingskampanj godkände valmyndigheten 1,9 miljoner namnteckningar, medan drygt en miljon av olika skäl ifrågasattes.

Ny chans förra helgen
Under förra helgen hade de ifrågasatta chansen att ännu en gång skriva under på kravet om en folkomröstning.

Enligt de preliminära resultat som valmyndigheten nu offentliggjort var det närmare 600 000, som gjorde det och det var mer än tillräckligt för att uppfylla de krav, som författningen ställer.

Hugo Chavez sa för några dagar sedan att han inte hade några problem att ställa sin post till förfogande om det verkligen skulle bli en folkomröstning.

Han anklagade samtidigt oppositionen för att ha satt i verket ett jättefusk.

Våld mot medier
Samtidigt som valmyndigheten offentliggjorde resultaten, utsattes tidningar och radiostationer, som står oppositionen nära för stenkastning och beskjutning av Chavez-anhängare.

Valmyndigheten har inte sagt något om när de definitiva resultaten är klara och inte heller om när folkomröstningen kan bli av.

Enligt tidigare uppgifter borde den ske under första veckan av augusti.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista