Gripen på Himmelska fridens torg.

13 gripna på Himmelska fridens torg

Uppdaterad 08:34
I Peking har polisen på fredagsmorgonen gripit 13 personer på Himmelska fridens torg. Det är idag femton år sedan kinesiska stridsvagnar massakrerade flera hundra studenter där. Regimkritiker sitter i husarrest eller har deporterats från Peking inför årsdagen.

Ett lätt duggregn faller över Himmelska fridens torg i Peking. Det är varmt, med dis och dimma.

Turister från olika delar av Kina och från olika länder är välbevakade, när de vandrar omkring på torget denna dag intill det gigantiska porträttet av Mao Tse-tung utanför revolutionsledarens mausoleum.

Polisbilar har omringat torget och kontrollerar besökarnas id-kort.

Inga protester tillåts
Inga plakat, inga banderoller, inga protesterande unga eller äldre kineser syns.

När minsta lilla protest förekommer ingriper uniformerade eller civilklädda poliser, som har kontroll på varje tum av det vidsträckta torget.

På torsdagskvällen greps en man, som genomförde en kort enmansprotest och knäböjde vid ett av torgets monument.

Stridsvagnar mot demonstranter
För femton år sedan angrep kinesisk militär med stridsvagnar flera tusen obeväpnade fredliga demonstranter, som i några veckor hade ockuperat Himmelska fridens torg.

Deras krav på demokratiska reformer möttes med en massaker.

Det är oklart exakt hur många som dödades, men allt mellan 800 och 3 000 döda är de siffror som nämns.

Kring detta ödesdatum i modern kinesisk historia har de kinesiska myndigheterna effektivt isolerat rader av regimkritiker. De har satts i husarrest eller förts till platser utanför Peking under hård polisbevakning.

Krav på oberoende undersökningar
Inför årsdagen har ett uttalande antagits i den amerikanska kongressen, som kräver en oberoende undersökning av vad som hände den 4 juni 1989.

Amnesty International har i ett skarpt formulerat uttalande krävt samma sak.

Kinesiska regimkritiker i exil har krävt en ny rättegång för dem som dömts för delaktighet i protesterna. Minst 50 av dom som dömts för sin medverkan vid protesterna är fängslade.

Det kinesiska utrikesdepartementets talesman sa häromdagen att angreppet mot de som protesterade var nödvändigt och att det medverkat till att stärka den ekonomiska uppgången och varit ett led i en fredlig utveckling i Kina.

Lars Gunnar Erlandson, Peking
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista