Borgerliga riksdagsmän efterlyser fler visioner

2:23 min

Ledande borgerliga riksdagsledamöter börjar nu hålla med regeringens kritiker bland borgerliga ledarskribenter och debattörer, som tycker att regeringen borde lyfta fram nya visioner och förslag mer än att fokusera på att betala av statsskulden.

– Vi har precis vunnit valet. Det är nu vi tar avstamp och diskuterar borgerlighetens och Sveriges framtid. Då är det viktigt att vi har förnyelsen i kompassen och att vi vågar ta ut svängarna och diskuterar tillväxtfrämjande reformer. Vi får inte bli de gamla gråsossarna som förvaltar Sverige. Vi måste också förnya Sverige, eftersom svenskarna vill se förändring, säger Annie Johansson, som är centerpartiets ekonomiska talesperson.

Annie Johansson tycker att en stabil ekonomisk grund är allra viktigast, men framöver, om utvecklingen fortsätter, vill hon sänka arbetsgivar- och egenavgifterna, så att företag kan växa och fler kan få jobb.

Hon vill också sänka den generella skattenivån.

Svensk ekonomi är stark och staten närmar sig överskott. Enligt budgetpropositionen motsvarar statsskulden i år ungefär 35 procent av BNP. År 2014 tros den minska till 21 procent, vilket är den lägsta nivån på 40 år.

Frågan är då om det är bättre att lägga överskottet på annat än avbetalningar om några år.

– Man måste ha en vision om vart man vill att samhället ska bege sig. Man måste tala om det i nästa val. Om statsskuldenm är under 30 procent finns det ingen större anledning att gå vidare. Då kan man titta på andra skulder, som miljöskulder och infrastruktur, som inte fungerar så bra som medborgna vill, säger Folkpartiets ekonomiska talesperson Carl B Hamilton.

Även inom Moderaterna finns det riksdagsledamöter som efterlyser mer visionära framtidsförslag.

Riksdagsledamoten Johnny Munkhammar, suppleant i skatteutskottet, vill till exempel sänka skatterna mer så att det lönar sig för låginkomsttagare, som vill utvecklas och tjäna ännu mer.

– Man ska kunna börja i en koja och sluta i ett slott, som ordspråket säger. Vi ska riva de himder som kan stå ivägen. Nu har vi sänkt skatterna mycket för låginkomsttagare, så att drivkrafterna ska öka för dem. När de får jobb och inkomst ser vi att skatten stiger snabbt i Sverige, säger den moderata riksdagsledamoten Johnny Munkhammar.

I praktiken handlar det om sänkt marginalskatt, om hur mycket svenskarna som mest ska betala i skatt på den sist tjänade hundralappen vid höga inkomster.

Det har inte varit fokus för regeringen, som gärna talar om sänkt skatt för låg- och medelinkomsttagare. Det tycker inte Munkhammar är en motsättning.

– Det handlar om de låginkomsttagare, som kommer in i arbetet tack vare jobbskatteavdraget, ska kunna sträva framåt i fall de utbildar sig extra eller arbetar extra, säger moderaternas Jonny Munkhammar.

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista