Sharon petar kritiska ministrar

Israels premiärminister Ariel Sharon avskedade två av sina ministrar på fredagen. Anledningen är att de motsätter sig hans plan på ett israeliskt tillbakadragande från Gaza och fyra bosättningar på Västbanken.

De båda ministrarna som nu har tvingats lämna Israels regering, trafikminister Avigdor Lieberman och turistminister Benny Eilon, tillhör båda det högerextremistiska Nationella Förbundet. De har hårdnackat motsatt sig Sharons plan att lämna alla bosättningar i Gazaremsan och fyra avlägset belägna bosättningar på Västbanken.

Men genom att göra sig av med Lieberman och Eilon försäkrar sig Sharon sannolikt om att han nu har en majoritet, om än knapp, i regeringen för att få igenom sin plan.

Bråttom med avskedandet
På söndag är det meningen att regeringen skall rösta om det här, så det var bråttom att bli av med båda ministrarna eftersom de har rätt att stanna kvar i regeringen i 48 timmar efter att de har avskedats.

Men även om regeringen nu röstar ja till Sharons evakueringsplan så är det inte säkert att den godkänns av parlamentet, Knesset. För det krävs bland annat oppositionspartiet Labours stöd. Det senaste beskedet från Labourledaren Shimon Perez är att partiet kommer säga nej till den version av planen som för tillfället är aktuell.

Lämnar i fyra steg
Labour stödde däremot den ursprungliga versionen som innebar att alla bosättningar evakuerades i ett sammanhang. Men den planen tvingades Sharon att överge sedan medlemmarna i hans Likudparti röstat ner den.

Nu handlar det istället om att lämna bosättningarna i fyra olika steg.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".