Blandade reaktioner på Opecs beslut

Bushregeringen är positiv till gårdagens besked från Opec att från halvårsskiftet öka oljeutvinningen med två miljoner fat råolja per dag. Men vissa analytiker är tveksamma om det kommer bli nån långsiktig effekt på oljepriset.

Beskedet från Opec om att öka produktionen tillsammans med ny statistik som visade att USAs råolje- och bensinlager ökade oväntat mycket i förra veckan, var något som den amerikanske energiministern Spencer Abraham välkomnade och som han menade att marknaden skulle betrakta som en positiv utvecklingen efter veckor av turbulens kring oljepriserna. Inte minst de amerikanske bilisterna, som suckar över höjda bensinpriser, hoppas nu på en vändning.

Men flera amerikanska analytiker var tveksamma till om  Opecs löfte egentligen kommer att betyda något konkret och långsiktigt för att få ner priserna och menade att kartelländerna redan pumpar upp mycket mer än de officiellt medger.

Rädsla för terror
Oljeanalytikern Tom Klazo tillhör kritikerna och anser att det Opec-länderna troligen gör nu är att erkänna att de fuskat  med kvoterna de senaste månaderna. 

Samtidigt ansåg den saudiska kungafamiljens talesman här i USA, Adel al Jubeir, att rädslan för terrorhot påverkar oljepriserna mer än vad Opec kan göra.

Marknaden behöver fred
– Tio dollar av priset på olja har inget med tillgång och efterfrågan att göra utan handlar om rädsla och spekulationer, sa al Jubeir till TV-bolaget ABC.

En handlare menade också att inga Opec-beslut i världen kan stilla den oro som nu finns, vad som behövs för att få stabilitet på marknaden är fred i Mellanöstern.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".