Utländska investeringar ökar i Kina

Svenska etableringar i Kina ökar mer än något år tidigare. För när den kinesiska ekonomin förtsätter att växa innebär det också ökade möjligheter för utländska investeringar.

Varje dag talas det om överhettning av den kinesiska ekonomin. När en prognos häromdagen presenterades över tillväxten under andra kvartalet detta år pekade tillväxtsiffrorna på över 11 procent. Mot detta står en kinesisk ambition att få ned tillväxten från över 9 procent på årsbasis till omkring 7 procent.

Ekonomer jag talat med i Kina under några dagar är osäkra på om direktiven från centralt håll i Peking verkligen gäller ute i provinserna. Där görs allt för att ekonomin ska växa snabbare och snabbare. Ingen lokal partifunktionär vill höra ordet dämpa.

Långivningen stoppas i en del industrigrenar för att tillväxten ska bromsas. Det gäller bilindustrin, stålverken, cementproduktionen, aluminiumtillverkning, viss byggnadsverksamhet.

Men ingen avmattning märks när det gäller omdaning av den lättare industrin.Här ser Zhang Jun som är chef för den ekonomiska institutionen vid det ansedda Fudan-universitetet i Shanghai de bästa möjligheterna för utländskt kapital.

- Det behövs en rejäl omstrukturering av flera viktiga industrigrenar, säger Zhang. Han pekar också på att en fortsatt privatisering av vissa branscher bland annat i konsumtionsvaruindustrin kommer att kräva utländskt kapital.

Juan Villanueva Engström som är Nordeas chef i Peking säger när jag träffar honom att bland svenska företag som kommer till Kina är det just nu en majoritet av underleverantörer till större producenter. Om exempelvis en konkurrent i en bransch sätter upp fabrik i Kina gäller det att snabbt göra likadant.

I östra Kina finns nu 200 svenska företag med 400 etableringar. Nyetableringarna det här året ökar i snabbare takt än något år tidigare får jag veta på det svenska Exportrådets kontor i Shanghai.

Kina passerade nyligen Japan som Sveriges största exportmarknad i Asien.

Lars Gunnar Erlandson, Peking
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista