Sista flyktinglägret i Ingusjien stängt

Det sista flyktinglägret för tjetjener i delrepubliken Ingusjien har stängts. Trots det bor hundratalet familjer kvar i Satsitalägret och myndigheterna har stängt av vatten och el i skjulen och tälten. Men flyktingarnas problem tigs ihjäl i ryska media.

Rysk tv har för länge sedan slutat uppmärksamma de tjetjenska flyktingarna. Inte heller visas nu en enda tv bild från det sista flyktinglägret i delrepubliken Ingusjien där omkring 300 flyktingar vägrar lämna lägret trots att det nu är stängt.

Medierna lyser med sin frånvaro
Inga ryska tv-journalister på plats intervjuar flyktingarna och frågar varför de inte vill återvända till Tjetjenien nu när det enligt presidenten Vladimir Putin är lugnt där och normalitet råder.

Omkring 30 000 flyktingar lever i grannrepubliken Ingusjien trots att deras flyktingstatus dragits in och de inte får någon humanitär hjälp.

Andra bullar förut
Annat var det när det första tåget från Groznyj på fem år anlände till Moskva i tisdags och republikens eget fotbollslag vann en final och nu ska spela i Uefa-cupen. Stor uppmärksamhet i ryska tv-nyheter liksom en tv-rapport om att det första glasscaféet öppnat i huvudstaden Groznyj för sommaren.

Men den andra bilden får inte höras eller synas. Humanitära organisationer har förgäves protesterat under våren när fyra flyktingläger stängts och det sista nu blivit av med vatten, gas och elleveranser för att familjerna ska tvingas lämna sina tält eller sina egenhändigt byggda skjul av masonit och plåt.

Vågar inte åka hem
Ingen lyssnar på flyktingarna som säger att de inte vågar återvända till Tjetjenien att det dödas människor där dagligen att försvinnanden och kidnappningar fortsätter och att kaoset ökat den senaste månaden.

Ökat sedan mordet på presidenten Ahmad Kadyrov och osäkerheten om vad som ska komma i hans ställe. Ny president ska väljas 29:e augusti. Men fram tills dess kommer klaner, rysk militär, tjejtenska rebeller och en rad kriminella grupper kämpa om herraväldet i den laglösa delrepubliken Tjetjenien.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".