Bilstolar testas.

Bilstolen lika viktig som bältet visar test

Att välja en bil med bra bilstol är lika viktigt som att ha på sig säkerhetsbältet. Det anser Vägverket som på fredagen presenterade ett test av ett tiotal bilstolar.

– Om man sätter värde på invaliditeter, alltså livslångt lidande, då betyder ett bra whiplash-skydd ungefär lika mycket som att sätta på sig bilbältet. Vi håller på att gå igenom den revolution som skedde på 60- och 70-talet när alla bilar fick bilbälte. Nu håller vi på att få in bättre och bättre whiplash-skydd, så vi förväntar oss minst en halvering av de allvarliga nackskadorna, säger Anders Lie, trafiksäkerhetsspecialist på Vägverket.

Flera tusen drabbas
Tusentals svenskar får varje år whiplashskador, eller pisksnärtsskador som det också kallas, då man blir påkörd bakifrån och kroppen kastas fram i stolen och nacken skadas.

I dag, fredag, presenterades alltså årets test av bilstolar där Folksam och Vägverket testat stolarna i nya bilmodeller. Det visar sig att det är stor skillnad mellan de bästa och de sämsta stolarna.

– Det är minst en halvering av whiplashskaderisken mellan den röda och den gröna gruppen som vi har tittat på, säger Anders Lie.

Testförlorare tog till sig kritik
Bäst i test i år blev Ford C-max och Volvo S 40, sämst Opel Meriva och Audi A3. Anders Lie säger att när Audi fick reda på detta började man genast förbättra stolarna.

Han säger också att det är viktigt att titta på testerna, för det finns så många delar i stolens böjning och inbyggda detaljer så att bara för att en bil har ett inbyggt whiplashskydd så innebär det inte att stolen är bra ur skadesynpunkt.

Justera nackstödet
Vad ska då de allra flesta göra som inte har möjlighet att titta på testerna? Jo, räta upp stolsryggen, sitta rak och korrigera nackskyddet så det är i höjd med hjässan är små detaljer som kan göra stor skillnad enligt Anders Lie.

– Det finns inga vetenskapliga tal, utan jag får gissa, men 30-40 procents riskminskning kan man nog uppleva om man varit noggrann med det här.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista