FN-soldat i Bukavu i Kongo.

Ilska i Kongo vänds mot FN

Ilskan mot FN-trupperna i Kongo fortsätter. På torsdagen sköt FN-soldater ihjäl tre våldsamma demonstranter i huvudstaden Kinshasa. Det är en protest mot att FN inte ingrep mot de rebeller som intagit staden Bukavo i östra Kongo.

Enstaka skottlossning hörs fortfarande i Bukavo, men de mest våldsamma striderna har upphört. Plundringarna och massvåldtäkterna som civila utsattes för, minskar nu.

Förhandlingar pågår
Rebellerna som lovat lämna Bukavo i FN:s kontroll, har ännu inte uppfyllt det löftet. FN-ledningen, med den svenske generalen Jan-Gunnar Isberg, förhandlar med den rebelliske generalen, och väntar på en regeringsdelegation från huvudstaden Kinshasa.

Nu gäller det att hitta en väg ut, så att samtliga parter kan rädda ansiktet; presidenten som anklagat Rwanda för att invadera Kongo och rebellgeneralen som anklagar Kongos armé för att planera folkmord på etniska tutsier i östra Kongo, och som han ansåg sig vara tvungen att skydda.

Övergången till fred i Kongo hänger på en skör tråd, där alla rebellgrupper numera skall ingå i den reguljära armén och ledarna ingå i den övergångsregering, som skall planera för ett val nästa år.

Frustration vänds mot FN
Ilskan och frustrationen hos kongoleser vänder sig mot den 10 000 man starka FN-styrkan som finns på plats, som anklagas för att vara fega och inte ingripa.

Det är naturligt, anser FN-befälhavaren i Bukavo, Jan-Gunnar Isberg, som dock inte tillåter någon stenkastning mot FN i Bukavo.

– Civilbefolkningen vänder sig mot oss. De kan ju inte vända sig mot milisen för då blir de ju ihjälskjutna direkt. Alltså vänder de sig mot oss och demonstrerar liksom att det är vårt fel, världssamfundets fel, att inte rebellarmén stoppas, säger Jan-Gunnar Isberg.

Våldsamma demonstrationer
På torsdagen pågick våldsamma demonstrationer mot FN i alla större städer i Kongo, och i Kinshasa ansåg sig FN tvunget att skjuta ihjäl tre demonstranter.

På fredagen samlas till ännu större demonstrationer i Kinshasa. Nu börjar också den reguljära armén i Kongo att ingripa mot oroligheter som kan sprida sig som en löpeld och sabotera hela fredsarbetet.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista