Kritik mot förslag om sänkt bensinskatt i Storbritannien

Den brittiske finansministern Gordon Brown har det hett om öronen. Han har föreslagit höjd skatt på bensin från i höst. Nu kan han tvingas dra tillbaka förslaget, efter hård kritik från oppositionen, och på grund av det höga oljepriset.

Läget är besvärligt för den brittiska regeringen och förslaget att höja skatten med 1,9 pence, eller ungefär 25 öre, tycks illa tajmat med utvecklingen på råoljemarknaden.

Och det här fick självaste premiärministern Tony Blair att ta till orda i BBC:s morgonprogram i morse:

-Vi ska fundera en gång till om vi kan höja skatten i september sa Tony Blair. Vi måste ta hänsyn till både bilisternas och företagens behov,  innan vi beslutar om skattehöjningen. Vänta och se helt enkelt.

Det är de rekordhöga råoljepriserna som verkar sätta käppar i hjulen för den brittiska regeringens planer på bensinskattehöjning.

Det är den stora bensinstationsblockaden från år 2000 som flimmrar fram på TV-tittarnas och regeringens näthinnor. Tusentals uppretade bilister blockerade vägarna i protest mot bensinpriserna och hela landet stod still en stund.

Inför kommande helg planeras liknande protestaktioner runt om i Storbritannien. Och det kan finnas skäl för protesterna: bensinpriserna i oljelandet Storbritannien är mycket höga just nu.

En slags smärtgräns har passerats när 1-pundgränsen för en liter bensin sprängdes för en tid sedan.

Genomsnittspriset ligger på 83 pence, motsvarande nästan 11 kronor och 50 öre räknat till dagens kurs. Högsta priset har noterats till 1 pund 9 pence, över 14 kronor.

Tommy Fredriksson 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista