Freivalds: Jag förstår kritiken mot mig

Uppdaterad 16:57
Slutförhandlingen på EU:s toppmöte i Bryssel nästa vecka kan bli mycket komplicerad. För Sverige är det en komplikation att statsminister Göran Persson inte kan delta.

Ytterligare ett orosmoln är det som Ekot berättade i torsdags, inom regeringskansliet finns en oro för att utrikesminister Laila Freivalds inte har tillräckligt ingående kunskap om EU:s förslag till ny grundlag.

Reaktionerna på Ekots uppgifter från i torsdags om att utrikesminister Laila Freivalds flera gånger haft dåligt grepp om vad som händer på EU:s regeringskonferens är av naturliga skäl mycket försiktiga. Freivalds har hittills inte velat kommentera Ekots uppgifter.

”Dåligt påläst”
Ekot har ändå fått flera bekräftelser på att det finns fog för påståendena att Laila Freivalds många gånger varit vad flera källor kallar för ”dåligt påläst”. Många har också varit förvånade över sättet statsminister Göran Persson uttalade sig om sin utrikesminister för drygt två månader sedan.

– Laila har ingen utrikespolitisk bakgrund, saknar många av de kontakter som naturligt växer fram i ungdomsinternational och socialistiska international och i bilaterala möten, sådant som Anna Lindh hade, och sådant som jag har fått med mig, sa Göran Persson om Laila Freivalds den 26 mars i år.

Statsministerns uttalande kan också fungera som en förklaring till varför det hade varit bättre om han inte varit frånvarande från toppmötet.

Byteshandel i korridorerna
Som det ser ut nu kan slutförhandlingen om grundlagen innebära att många olika saker vävs samman i en byteshandel som sker både vid förhandlingsbordet och i korridorerna.

Regeringscheferna ska komma överens om en ny ordförande för EU-kommissionen. Frankrike vill ha den belgiske premiärministern Verhofstadt, Storbritannien verkar föredra EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana. Å andra sidan vill Storbritannien har rätt att ensamt kunna stoppa förslag om till exempel skatter.

Flera länder motsätter sig också förslaget om att alla länder i framtiden inte alltid ska ha en egen EU-kommissionär.

Påverka via mobiltelefon
I ett sådant här spel om ett förhandlingspaket är förstås Göran Perssons långa politiska erfarenhet och hans personkontakter ovärderliga. Nu får Persson så gott det går vara med och påverka med hjälp av dator och mobiltelefon.

En nyckelperson på toppmötet blir den som ersätter Göran Persson vid förhandlingsbordet. Det är statssekreterare Lars Danielsson som varit först Ingvar Carlssons och sedan Göran Perssons närmaste medarbetare i EU-frågor ända sedan Sverige för snart tio år sedan blev EU-medlem.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista