Svenskarna lånar mer men blir allt rikare

Vår privatekonomi blir allt bättre och de svenska hushållen blir allt rikare. Under årets första kvartal var hushållens sammanlagda förmögenhet den högsta hittills, hela 5 626 miljarder kronor. Det visar siffror från bankens SEB:s Sparbarometer.

Trots att vi fortsätter att låna mycket så ökar värdet på det vi äger ännu mer, säger Gunilla Nyström, SEB:s privatekonom.

– Det beror dels på att bostäderna har ökat i värde, men framför allt att aktievärdena har kommit tillbaka. I och med att det sker fortlöpande insättningar på försäkringar, avtalsförsäkringar och pensionsförsäkringar, så ökar det.

Men trots att vi ökat vår sammanlagda förmögenhet, så har vi dragit ner på sparandet. Vi nöjer oss ofta med att spara till pensionen.

Få har en buffert
Det som minskar är vad Gunilla Nyström kallar frivilligt sparande. Vi sparar till exempel mindre för att använda till en semesterresa och det sparande borde öka, tycker hon.

– Jag tror att just det sparandet är väldigt lågt för närvarande. Det behöver vara lågt och det handlar också om att ha en buffert för oförutsedda utgifter, tandläkarräkningar och annat som kan dyka upp.

Varför tror du att man inte sätter av pengar till det?

– Jag tror att för närvarande känner sig hushållen ganska rika. Bostäderna har ökat i värde, det gamla aktiesparandet har ökat, även om det kan vara ett bundet sparande. Dessutom så har vi låg inflation och låga räntor, det gör att hushållen har rejält med pengar i plånböckerna nu och då tänker man inte på att man ändå behöver spara.

”Man ska leva nu”
Keith Andersson, på väg ut från banken, tilhör de som inte sparar.

– Jag sparar inte, inte till pensionen heller. Jag tycker att man ska leva nu och jag har en tillräckligt god ekonomi så jag kommer kunna börja spara senare.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".