Ohly: S har blivit ett räddhågset parti

2:24 min

I Sifos decembermätning når Socialdemokraterna ett nytt bottenrekord. Partiet stöds bara av 26,9 procent, den sämsta noteringen sedan Sifos mätningar började på 60-talet. För att vända raset krävs en ny inriktning på politiken, säger den socialdemokratiska riksdagsledamoten Monica Green.

– Att vi för fram vår rättvisepolitik och pratar solidaritet och jobb åt alla.

Osäkerheten om vem som ska leda partiet är av avgörande betydelse för de rekordlåga siffrorna, säger Monica Green.

Hon för i dag fram två kvinnor som hon vill se som partiledare och partisekreterare: Eva Nordmark, ordförande för SKTF och Annika Nilsson, förbundssekreterare på ABF.

De skulle kunna ge politiken en tydligare facklig profil och det är också viktigt att mota argumentet som hon menar att vissa för fram - "att vi testade ju en kvinna och det gick inte".

Även partisekreteraren Ibrahim Baylan behöver alltså lämna sin plats till förfogande. Överhuvudtaget behöver partiet en nystart nu.

– Control-alt-delete och så startar vi om på nytt igen. Alla behöver väljas om. Jag tycker de personer som går ut och säger att de ställer sina platser till förfogande är modiga eftersom deras mandat blir starkare när de sedan väljs om.

Ulf Bjereld som är statsvetare och socialdemokrat tror att socialdemokratin nått sin bottennivå nu, men för att stoppa raset krävs en ny stark ledare och en tydlig politik.

– Jag tror att socialdemokratin måste bygga en solidarisk individualism som inbegriper både den traditionella arbetarklassen och de som inte vill definiera sig som arbetare.

Vänsterledaren Lars Ohly skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag att problemet för socialdemokratin är att de inte vågar stå för samhällsförändring, att det blivit ett räddhågset parti.

– Det var väldigt tydligt i vårt samarbete att det fanns en rädsla att avvika för mycket från regeringens skattesänkningar.

– Det gjorde att vi inte hade en tillräckligt förändrande politik när det gäller trygga jobb med lön att leva på, när det gäller välfärd utan vinstintresse - och det här är frågor som vi hade kunnat vinna valet på.

Ni backar också. Är inte det ett tecken på att väljarna inte vill åt vänster?

– Jag tror att vi blivit otydliga i det rödgröna samarbetet. Vår vänsterprofil har i någon mån suddats ut och det är särskilt viktigt nu i det här läget, när vi är i opposition i ytterligare ett antal år, att vi tydliggör vänsterprofilen och visar att det finns ett alternativ.