Förbjudet att demonstrera i Ryssland

Det ryska parlamentet, duman, har slutgiltigt röstat igenom en hårt kritiserad ny demonstrationslag. Lagförslaget är en stark begränsning av yttrandefriheten, hävdar kritiker.

I tre dagar har duman diskuterat den nya demonstrationslagen. Lika länge har protesterande kommunister med röda fanor samsats med liberala partiets jablokos vit-grön-röda. Protesten misslyckades, för i dag antog parlamentet den nya mötes- och demonstrationslagen. En lag som om den gällt i dag med stor sannolikhet inte tillåtit just denna protest. 

Kan flytta demonstrationer
Folksamlingar och manifestationer förbjuds utanför presidentens residens, domstolar, fängelser, gränsområden, järnvägar liksom ”farliga installationer”, som kan vara både fabriker eller högspänningsledningar. 

Dessutom kan myndigheterna flytta en planerad demonstration till en mer undanskymd plats än den som begärts av demonstranterna.

Putin ändrade i förslaget
Lagförslaget har debatterats sedan april då det först togs upp i duman. I första versionen var det förbjudet att demonstrera på all offentlig plats. Förstamaj-tåget genom centrala Moskva skulle inte kunna genomföras, men president Vladimir Putin kritiserade förslaget och det ändrades det något. 

Trots invändningar från alla partier utom Putintrogna Enade Ryssland röstades lagen igenom. Enade Ryssland två tredjedelar av rösterna i parlamentet.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista