Dagens ungdomar rena soffpotatisarna

En stor majoritet av de unga i Europa och USA rör sig inte tillräckligt. En fjärdedel tittar på tv mer än fyra timmar per dag. Det framgår av en ny undersökning med mer än 160 000 unga européer.

Forskare har på Världshälsoorganisationens uppdrag frågat tonåringar i Europa och USA om deras liv, till exempel familjeförhållanden, droger, fysisk aktivitet och sexvanor. Även om det finns stora skillnader mellan länderna finns också slående likheter.

Var fjärde flicka har bantat
Fysisk inaktivitet är mycket vanligt, i stället tittar de unga på tv eller sitter framför datorn. En tredjedel av flickorna och en femtedel av pojkarna tycker också att de är för tjocka och nästan en fjärdedel av de femtonåriga flickorna har försökt gå ner i vikt.

Rapporten beskriver också andra faktorer som hotar de unga hälsa. Av femtonåringarna säger en fjärdedel att de har rökt och något fler att de har druckit alkohol den senaste veckan.  

Sexualvanorna varierar mycket. Mindre än tio procent av flickorna i Israel och Grekland är sexuellt aktiva jämfört med nästan hälften av alla i Wales och Grönland. 

Gemensamma insatser
Flickorna verkar i allmänhet må sämre än pojkarna. I vissa områden till exempel Lettland, Litauen och Ryssland uppger mer än 40 procent av flickorna att deras hälsa är dålig.

Slutsatsen i rapporten är att det finns mycket att göra för att minska de ungas hälsorisker. Det behövs gemensamma insatser från samhället, föräldrarna och ungdomarna själva för att förbättra hälsan framhåller Världshälsoorganisationen. 

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".