Det privata sparandet minskar

Privatekonomin i Sverige blir bättre och aldrig tidigare har de svenska hushållens sammanlagda förmögenhet varit större, enligt SEB:s sparbarometer. Men trots det minskar vårt sparande och de som sparar, sparar oftast till pensionen.

På Ekonomiekots frågor svarar Fredrik Stjernfelt att han sparar i pension- och kapitalförsäkringar, men inte till någon semesterresa.

Jennika Roots sparar till sin pension, medan Roger Setterlund som redan är pesnsionär, säger att han lever upp sina tillgångar och inkomster. Kejt Fransson sparar inte alls.

Vi sparar allt mindre
Om man sparar så är det till pensionen och är man pensionär, ja då spenderar man. Ung eller gammal verkar inte spela roll.

Vi sparar allt mindre trots att det ökade värdet på våra bostäder och aktier gjort oss vi allt rikare. Hushållens samlade förmögenhet är till exempel större nu än före det stora börsraset för drygt två år sen.

Pensionssparande
När vi sparar är det för tryggheten till pensioner i olika former både i PPM och i privat pensionssparande. Att spara till en buffert för något extra eller för sämre tider det gör vi allt mindre.

Gunilla Nyström, privatekonom på banken SEB, tycker att vi borde spara mera, men hon förstår också varför det kan kännas onödigt.

- Jag tror att för närvarande känner sig hushållen ganska rika. Bostäderna har ökat i värde, det gamla aktiesparandet har ökat i värde, även om det kan vara ett bundet sparande. Dessutom så har vi låg inflation och låga räntor. Det gör att hushållen har rejält med pengar i plånböckerna nu. Just nu spenderar vi gärna, säger hon.

Eva Stenström
eva.stenstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista