Fredrik Reinfeldt jultalade om terrordådet

29 min

I dag höll Moderaternas partiordförande, statsminister Fredrik Reinfeldt, sitt traditionsenliga jultal på Skansen. Det handlade bland annat om vad som händer när en självmordsbombare kliver in i det svenska samhället.

Fredrik Reinfeldt öppnade talet med att hälsa välkommen till ett juligt Skansen och började sedan att tala om hur han ser på Sverige.

 – Öppenhet, frihet och mångfald. Så ser Sverige ut för mig, sa statsministern.

– Det öppna samhället gör att vi kan fatta egna beslut om vägval i livet, om vår partner och var vi vill bo. Vi har friheten att röra oss fritt.

Men enligt statsministern finns det hot mot dessa friheter och han fortsatte att tala om vad som händer när en självmordsbombare kliver i det svenska samhället.

– Han utmanar allt det som jag vill beskriva Sverige med. Öppenhet, frihet, mångfald. Det är det han hatar. Tolerans och öppenhet måste vara vägledande när vi bemöter den här prövningen.

– Det fanns en religiös faktor bakom dådet. I mångfaldens Sverige får religioner finnas bredvid varandra, men med respekt för varandra.

Fredrik Reinfeldt välkomnade det muslimska Sveriges reaktioner efter terrorådet.

– Jag har noterat att många muslimska företrädare stått upp för vår syn på Sverige

Talet fortsatte på temat goda värden och Fredrik Reinfeldt menade att valet 2010 handlade om tillit från svenska folket när det gäller demokrati.

Han fortsatte med att summera alliansens och Moderaternas insats under året.

– Vi har klarat hantera krisen i alliansformat och det har väljarna sett.

Moderaternas partiledare var alltså nöjd men tog också upp de utmaningar han såg framöver.

– Vi har stöd av det arbetande Sverige. Vi har stöd från det åldrande Sverige. Däremot röstar ungdomar till större del rödgrönt och på helt andra partier.

– Jag vill inrikta mig på att samtala med det unga Sverige för att ta in det som vi varit för dåliga på att lyssna på.

Han underströk också vikten av att satsa på skolan.

– Vi måste hjälpa dem som inte får tillräckliga kunskaper.

Reinfeldt avslutade talet med att önska en god och vilsam jul.

– 2011 ska vi forma alliansens fortsatta väg till att leda Sverige. Vi har stort inflytande men vi är inte nöjda. Vi har mer kvar att göra.