VITRYSSLAND

Oppositionella gripna efter valprotester

1:25 min

I Vitryssland har sju av de nio oppositionskandidaterna gripits efter gårdagens stora demonstration i huvudstaden Minsk. Enligt det officiella valresultatet vann den sittande presidenten Aleksander Lukasjenka valet med närmare 80 procent av rösterna.

Hundratals människor har gripits av den vitryska polisen men ännu finns inga officiella uppgifter om det exakta antalet.

Av de nio kandidater som utmanade den sittande presidenten Aleksander Lukasjenka har sju frihetsberövats, också den i gårkväll svårt misshandlade Uladzimir Njakljajau.

Bland de gripna finns också vitryska journalister, oppositionella aktivister och demonstranter som deltog i protesterna i Minsk efter att vallokalerna stängde i går.

Tiotusentals människor marscherade genom den vitryska huvudstaden i protest mot misstänkt valfusk.

Efter några timmar slogs protesten våldsamt ned av kravallpolis som gick till attack mot folkmassan framför regeringsbyggnaden.

Den vitryske riksåklagaren har inlett en förundersökning mot demonstranterna för att ha orsakat oroligheterna, ett brott som i Vitryssland kan ge upp till 15 år i fängelse.

Enligt den centrala valkommissionen deltog över 90 procent av de vitryska väljarna i gårdagens presidentval. Det officiella resultatet gav Aleksander Lukasjenka segern med nästan 80 procent av rösterna.

Oppositionens kandidater fick sammanlagt bara 13 procent mer eller mindre jämnt fördelade mellan de nio utmanarna till den sittande presidenten.

De före detta sovjetrepublikernas samarbetsorganisation OSS har erkänt det vitryska presidentvalet som legitimt.

Nu väntar alla på domen från valobservatörerna i den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE, ett dokument som kan bli avgörande för Vitrysslands framtida relationer med EU.