Protester i Rom mot Bushs besök

Stora demonstrationer hålls i Rom på fredagen i protest mot att USA:s president George Bush är där på besök. Vid lunchtid körde den amerikanske presidentens bilkortege över till Vatikanen där påven Johannes Paulus II väntade.

Petersplatsen var nästan öde, förutom tusentals poliser och karabinjärer, när president Bush och hans 30 bilar långa kortege svängde upp mot entrén till Vatikanstaten.

Privat besök
Officiellt var det ett privat besök men källor i Vatikanen underströk att protokollet var detsamma som om det gällt ett officiellt statsbesök. En trött påve tog emot president Bush sittande och Bush fick böja sig djupt fram mot honom när han hälsade.

Påvens tal är som oftast ett mästerverk av diplomati. Han hälsade Bush varmt välkommen men han hoppades också att misstagen från kriget inte skall upprepas då tusentals amerikanska soldater gav sina liv för Europas frihet. Han glömde heller inte alla de polska soldater som deltog i striderna i Italien.

Oro för Mellanöstern
Därefter handlade påvens tal inte längre om historien utan om Vatikanens oro över situationen i Mellanöstern. ”Ni känner väl till vår odiskutabla åsikt i den här frågan” sa påven med hänvisning till katolska kyrkans fördömande av kriget i Irak. Han konstaterar också att nu är det hög tid att situationen normaliseras och att det sker i samarbete med FN.

Efter besöket i Vatikanen for Bush tillsammans med italienske regeringschefen Silvio Berlusconi till platsen för en av nazisternas massakrer där de tillsammans la ner en krans vid mausoleet.

På kvällen är det middag med Berlusconi. Det betyder att han inte ser någonting av protesterna, något som upprör den amerikanske turisten Henry Style från Seattle som jag träffar på Piazza Venezia. Han är säker på att italienska regeringen inte tillåter Bush att se något av protesterna.

Åke Malm, Rom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista