Kritisk Irak-rapport från FN

Behandlingen av irakiska fångar kan betecknas som krigsförbrytelser och förmodligen har tusentals vanliga irakier utsatts för kränkande behandling, menar FN:s högsta myndighet för mänskliga rättigheter.

Bland vardagsbilder av varierande grader av kränkningar och förbrytelser som FN-rapporten beskriver, finns den irakiska chauffören som föll i sömn vid ratten, kom för nära en amerikansk jeep och blev skjuten.

Eller far och son som i backspegeln såg en militärkonvoj, körde åt sidan för att släppa fram den och blev skjutna.

Exemplen på övervåld, där liv berövats är oräkneliga, liksom exemplen på kränkningar; kulturella, religiösa eller vanligt mänskliga.

Ingens ansvar
Ingen har ställts till ansvar. Det har varit fritt fram att skjuta irakier, att kränka, att ta deras pengar och smycken. Ingen har, enligt FN-rapporten, ställts till ansvar.

Först när bilderna kom ut från Abu Ghurayb-fängelset började något hända.

Ändå är det här långt ifrån den första människorättsrapporten om Irak under ockupation. Föregångarna från Amnesty och andra har sagt samma saker.

Kritisk till ockupationsstyrkorna
Skillnaden är att det här, trots att det är ett av 53 nationer diplomatiskt urvattnat aktstycke, ändå är strängt kritisk till ockupationsstyrkornas uppträdande, med som värsta exempel överlagda mord, tortyr och omänsklighet.

Framåtblickande rekommenderar FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter bland annat en människorättsombudsman och en sannings- och försoningskommission av sydafrikansk modell.

Det omdöme den amerikanska militärens uppträdande i Irak sammanfattande får leva med - trots att den befriade nationen från Saddam Hussein - är vanheder.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista