Endast vartannat fall av barnmisshandel anmäls

Hälften av alla fall där barn blivit utsatta för fysisk misshandel anmäls inte. Nästan lika många misstänkta fall av sexuella övergrepp, anmäls inte heller. Det visar en ny avhandling vid Karolinska Institutet.

Björn Tingberg är barnsjuksköterska i grunden och har skrivit avhandlingen ”Child abuse clinical investigation management and nursing approach”.

Han har granskat journaler på Astrid Lindgrens barnsjukhus som visar att bara 51 procent av de fall där barn kommit in och visat tecken på misshandel anmäls till socialtjänsten. Vårdpersonalen är skyldig att rapportera om det finns en misstanke om brott och i de fall där de inte anmäler bryter de själva mot lagen.

I de fall där barn blivit utsatta för sexuella övergrepp sker fler anmälningar, 62 procent, men Björn Tingberg är väldigt förvånad över den siffran. Han trodde alla anmäldes.

– 62 procent är jättelågt. I tre fall uppgav familjerna att de redan hade kontakt med socialtjänsten, men det kan lika gärna ha handlat om att få hjälp med hyran. Vården tog aldrig reda på det. Vi är glada att slippa undan, säger Björn Tingberg till tidningen Vårdfokus.

Avhandlingen visar att både läkare och sjuksköterskor är dåliga på att anmäla misshandel och sexuella övergrepp till socialtjänsten.

I de intervjuer som Björn Tingberg gjort i sin studie visar det sig att läkarna är något bättre på att anmäla än sjuksköterskorna.  

Fakta om studien

I studien ingick 137 barn; 95 hade utsatts för fysisk misshandel och 42 hade utsatts för sexuella övergrepp.

Medelåldern låg på tio respektive sex år.

Av de barn som utsatts för fysisk misshandel anmäldes 51 procent av fallen och till polisen anmäldes 22 procent.

De barn som utsatts för sexuella övergrepp ledde 62 procent av fallen till en anmälan till socialtjänsten och 50 procent anmäldes till polisen.

KÄLLA: Tidningen Vårdfokus

#text=4250573# deltog Björn Tingberg som skrivit avhandlingen om barnmisshandel och Staffan Jansson, professor i socialpediatrik och är knuten till Barnrättsakademin vid Örebro universitet.

Malin Askner Li Hellström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.