Malmöskytt misstänks för två mord till

0:57 min

Den man i Malmö som är häktad misstänkt för en lång rad skjutningar misstänks nu för ytterligare två mord och fem mordförsök.

38-åringen som greps förra månaden, misstänks nu alltså för tre mord och tio mordförsök i Malmö från 2003 och framåt.

Chefsåklagare Solveig Wollstad har begärt mannen omhäktad i morgon vid Malmö tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för morden och mordförsöken, vilket är den högre graden av misstanke.

Utöver en 20-årig kvinna har samtliga av de offer det handlar om haft utländsk bakgrund, vilket också är fallet i de två tidigare ouppklarade mord som mannen nu också misstänks ligga bakom.

Det gäller en 66-årig man och en 23-årig man som skjutits ihjäl i stadsdelen Lindängen under sommaren 2003. De ytterligare fem mordförsöken ska enligt åklagaren ha skett mellan åren 2006 och 2010.

Mannen greps alltså i november efter en lång tid av det polisen kallade för oförklarliga skjutningar i Malmö, där polisen inte kunde hitta något motiv och offret ofta var invandrare.

Kort efter gripandet häktades han misstänkt för ett mord och fem mordförsök - men beskedet från åklagaren var att man också skulle gå igenom äldre ouppklarade fall där personer med invandrarbakgrund blivit beskjutna.

Den misstänkte mannen har genomgått vad som kallas för en liten sinnesundersökning, och enligt Rättsmedicinalverket kan han lida av en psykisk störning.

 Enligt vad polisen sagt till TT förnekar mannen brott.

Marcus Eriksson

Ekot

Henrika Åkerman

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.