Inget förslag om utvidgad meddelarfrihet

2:55 min

Regeringen planerar inga förslag för att likställa den grundlagsskyddade rättigheten om meddelarfrihet och meddelarskydd för offentligt och privat anställda. Detta trots att fler privata företag sköter verksamheter, som betalas med skattepengar.

Före valet lät det på Folkpartiledaren Jan Björklund som att regeringen var på väg mot en förändring.

– Vi har diskuterat detta och vi är beredda att titta på detta, men vi har inte ett färdigt lagstiftningsförslag i bakfickan här i radion, sade Jan Björklund i Sveriges Radios partiledarintervju i augusti.

Det är en grundlagsfråga?

--Ja, jag är helt medveten om det, men ju fler frågor som bedrivs i fristående regi, desto mer växer frågeställningen. Meddelarfrihet och yttrandefrihet är viktiga inslag i vårt samhälle, sade Björklund i augusti.

Den moderata justitieministern Beatrice Ask vet inte vad han menade.

– Det får du fråga honom om. Det pågår inget arbete på justitiedepartementet i den här frågan, säger Beatrice Ask.

Meddelarskydd och meddelarfrihet för dem som arbetar i offentliga verksamheter är grundlagsfäst, men för de mer än 100 000, som arbetar i offentligt betalda verksamheter, men med en privat arbetsgivare, är det inte så.

Kurt Junesjö, jurist och i många år chef för LO-TCO rättsskydd, förklarade läget i radioprogrammet Medierna tidigare i år.

– Om folk visste att man går från att ha en näst intill total yttrandefrihet med en väl skyddad yttrandefrihet, så förvandlas verksamheten över natten när den privatiseras. Som anställd blir man skyldig att iaktta näst intill total tystnadsplikt för allt som kan skada arbetsgivaren. Det som är intressant i ett skattefinasierat samhälle är när medel missbrukas, säger Kurt Junesjö.

Beatrice Ask vill ha sagt att en anställd har rätt att anmäla brott och att kommuner kan kräva meddelarfrihet i de avtal som skrivs med en privat entreprenör.

Det ger inte samma skydd för den anställde, men justitieministern tror inte på generell lagstiftning.

– Det finns också ett behov av att skydda företagshemligheter i privat verksamhet, som inte finns i den offentliga. Att då tro att man ska ha generell lagstiftning blir fel, säger Beatrice Ask.

Jan Björklund säger trots det att frågan finns på bordet.

– Frågan finns på bordet, men innan man kan lova att det går att genomföra måste vi titta på det. Jag tycker vi ska göra det, säger Folkpartiledaren Jan Björklund.

Men justitieminister Beatrice Ask säger att frågan inte alls finns på bordet?

– Det gör den, men innan det går att lova något måste man först veta att det går att göra och det kräver ordentliga studier.