Glädje i USA över ökad sysselsättning

I USA ökade sysselsättningen i maj med 248.000 nya jobb. Siffrorna gläder inte minst Bushregeringen. Och de flesta analytiker tror på fortsatt positiv utveckling.

De tre senaste månaderna har sysselsättningen ökat med nästan 950.000 personer - och uppgången kommer i nästan alla branscher, även inom den tidigare hårt ansatta tillverkningsindustrin, som förlorat hundratusentalsjobb de senaste åren, men nu syns en liten förbättring.

President Bush gläds naturligtvis eftersom läget på arbetsmarknaden blir en het fråga i höstens presidentval, men fortfarande finns det stora regionala skillnader, tillväxten är sämre i vissa  delstater där kampen mellan Bush och utmanaren John Kerry kommer att bli som hårdast.

Och trots sysselsättningsökningen minskar inte arbetslösheten -det beror på att många amerikaner, som länge struntat i att söka jobb på grund av de dåliga tiderna, nu ser de positiva siffrorna och försöker ta sig  in på arbetsmarknaden igen.

Majsiffrorna var ungefär vad marknaden hade väntat sig, och frågan ställs nu naturligtvis igen - vad betyder de för centralbankens räntebeslut den 29 juni - att döma av de första kommentarerna här i USA tycks alltfler bedömare tro med att banken då höjer räntan.


Anders Ask, New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".