Stängda promenadstråk ska öka säkerhet

Nya internationella säkerhetsregler som kommit till i efterdyningarna av den 11 september tvingar alla hamnar med internationell trafik att öka säkerheten.  Detta innebär bland annat att populära promenadstråk i många hamnar runt om i Sverige kommer att spärras av.

Från och med den 1 juli ska man på kort varsel kunna vara absolut säkra på att inga obehöriga finns i hamnen. Ett ställe som drabbas är kajen vid Skeppsbron i centrala Stockholm.

– Vi utnyttjar befintliga stenpollare och har satt upp ett vad vi kallar Manillarep som är ganska vackert och det utgör avspärrningen, säger hamnkapten Lars Sundberg.

Glass ätes en bit från havet
Det Bahamasregistrerade fartyget Columbus ligger vid kajen vid Skeppsbron i centrala Stockholm men närmare än tio meter kommer man inte eftersom området är avspärrat med rep och har patrullerande väktare och avskräckande skyltar som talar om att obehöriga äga ej tillträde.

Detta är en konsekvens av att säkerheten nu skärps i hamnar runt om i världen för att bekämpa terrorism. På en bänk vid avspärrningen sitter Lise-Lott Turja, turist från Göteborg och äter glass med sina två barn.

– Det är väl bra med säkerhet men samtidigt är det också bra om det finns några ställen där man kan komma närmare havet, säger hon.

Bråda dagar för att hinna
Det är nu bråttom för Sveriges 50 allmänna hamnar och över 200 industrihamnar att hinna bli färdiga med att skyddsutrusta enligt de nya internationella säkerhetsbestämmelser som träder i kraft den 1 juli.

Men enligt Johan Franson vid Sjöfartsinspektionen som har fått in en obligatorisk säkerhetsutredning från över 200 hamnar, kommer inte alla bli godkända i tid

Maria Nygren, vice vd för förbundet Sveriges Hamnar varnar för vad som kan hända med dom hamnar som inte blir godkända av Sjöfartsinspektionen.

– Om en viktig hamnanläggning stängs för internationell trafik så innebär det att fartyg stoppas från att utföra export och import till vårt land, säger Maria Nygren.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista