Bergvärmen mattas av i Sverige

Det höga oljepriset har fått många småhusägare under senare år att byta ut sin oljepanna mot en bergvärmepump. Men efter många rekordår börjar nu försäljningen av värmepumpar att mattas av trots att oljepriset är uppe på rekordnivåer.

Sten Ullholm, vd vid Svensk Ecoenergi som är en av landets största bergvärmeinstallatörer, säger att försäljningen till småhusägarna nu minskar.

– Vi tror att det kommer att sjunka ganska drastiskt inom två år till en mer normal nivå på 15 000 installationer från dagens nivå på 50 000 per år, säger han.

Varannan europeisk pump i Sverige
Värmepumpar till villor tillhör de senaste årens mest framgångsrika branscherna i Sverige. Sedan 1995 har försäljningsrekord slagits varje år.

Förra året såldes nästan 50 000 värmepumpar i Sverige, merparten av dem var bergvärmepumpar. Det är faktiskt så att varannan värmepump i Europa finns i Sverige.

Räntan bidrar också
Förklaringen till att så många hushåll gått över till bergvärme är förstås de stigande kostnaderna för uppvärmning med olja som kombinerat med dagens låga ränta har fått kalkylen för en nyinvestering att se bra ut.

Men trots att åren med ökande tillväxt verkar över så är Martin Forsén, vd för branschorganisationen Svenska Värmepumpsföreningen, inte orolig för något försäljningsras.

Nu ska fastigheterna nås
För när villamarknaden börjar svikta så riktar branschen in sig på en ny kategori: de större flerfamiljshusen, säger han.

– Marknaden har varit väldigt fokuserad på villamarknaden hittills men nu börjar intresset komma på fastighetssidan och där finns en enorm potential, säger Martin Forsén.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".