Ny amerikansk-brittisk Irakresolution

USA och Storbritannien kommer nu med ett omarbetat förslag till Irakresolution som de vill att FN: s säkerhetsråd snarast ska godkänna. Men precis som tidigare är frågan om förändringarna är tillräckliga.

Det är den tredje versionen av förslaget som britter och amerikaner nu cirkulerar.

Men även om de tagit till sig en del av kritiken från andra länder i säkerhetsrådet och den nyutnämnda irakiska interimsregeringen så är det långt ifrån säkert att det blir tredje gången gillt i försöken att få igenom resolutionen.

I den nya texten klargörs att den USA-ledda multinationella styrkan i Irak ska lämna landet om den irakiska regeringen begär det.

Tillträder 1 juli
Den rätten har även det nyutnämnda interimsstyret som ska tillträda vid halvårsskiftet, alltså inte enbart den regering som ska utses vid de val som planeras till senast i januari nästa år.

Å andra får interimsstyret, enligt den nya texten, under sina sju månader vid makten inte genomföra åtgärder som det uttrycks påverkar Iraks öde långsiktigt.

Nödvändigt för enande
FN-diplomater Ekot har talat med säger att det här var nödvändiga klargöranden för att rådet ska kunna enas. 

De anser att det egentligen inte var så svårt för amerikanerna att gå med på att ge den irakiska regeringen rätten att begära att deras trupper lämnar landet, eftersom det är få som tror att det kommer att hända under en överskådlig framtid.

En känslig fråga som inte är löst i det nya resolutionsförslaget är interimsregeringens makt över den multinationella styrkan i den dagliga verksamheten, ska irakierna till exempel kunna stoppa aktioner från de utländska soldaterna - det här ska enligt uppgift lösas senare.

I texten heter det också, enligt Ekots källor, att säkerhetsrådet på nytt ska se över UNMOVICs mandat i Irak, alltså vapeninspektörerna som Hans Blix var chef över. Det är något som Ryssland har krävt.

Fortfarande återstår en hel del förhandlande, och troligen fler förändringar. Det är oklart när det kommer att röstas om resolutionen. Optimisterna säger i början av den kommande veckan, övriga tror tidigast framåt nästa helg.

Anders Ask, New York
anders.ask@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".