Malmö

Utredningen kan växa ännu mer

0:34 min

På förmiddagen hade polisen i Malmö en presskonferens angående den häktade 38-åringen som omhäktades tidigare i dag på sannolika skäl misstänkt för sammanlagt tre mord och tio mordförsök.

– Den misstänkta har häktats på sannolika skäl för tre mord och tio försök till mord. Sannolika skäl gäller för alla brott, säger chefsåklagare Solveig Wollstad.

Utredningen fortsätter med kartläggningar även av andra brott som han kan tänkas misstäknas för men det är inget vi kan säga något om i dag, utredningen kommer ta tid, det är en omfattande utredning, många personer ska höras. Den misstänkte förnekar fortfarande brott och arbetet fortsätter under lång tid, säger hon.

Det finns en del teknisk bevisning mot den misstänkte i nuläget men vad det är vill inte Solveig Wollstad svara på. Det finns ingen misstänkt medgärningsman.

Polisen har beslagtagit de vapen som den misstänkte gärningsmannen har licens på. Polisen går tillbaka till 2001 för att titta på om det finns ytterligare brott.

– Vi hade en del poliser ute på gatorna från början för att folk var oroliga, de skulle utstråla trygghet, säger Åsa Palmqvist, biträdande polismästare.

Vi hade en rutin, om någon ringde in en skottlossning så hade vi en plan för vad som skulle göras, vilka ågärder som skulle vidtas. Vi hade så många uppringningar från början att det var ganska svårt, säger hon.

Polisen hade förstärkningar i många olika delar av organisationen. Patrullerande på gatorna bland annat.

Vi jobbade intensivt och vi var 70 kriminalpoliser som mest. Den största organisationen jag varit med om någonsin, säger Börje Sjöholm, kriminalkommisarie.

– Vi dubblerade antalet kriminaltekniker och utökade personalen på tipsmottagningen som tog emot tips och som mest var de 18 personer, säger han.

Sammanlagt kom 1 200 tips in till polisen varav 600 stycken kom in mellan 21 oktober och 30 oktober då medierna börjat uppmärksamma skottlossningarna.

– Det är jättebra att få in så många tips, men det är lätt att fastna i de första tipsen som man tycker är bra, men det viktigaste tipset kan vara tips nummer 98, säger Börje Sjöholm.

De som var ute och spanade var oroliga att gärningsmannen skulle skjuta någon när de var ute och spanade på honom, det får inte hända, säger han.

– Just nu arbetar 30 kriminalpoliser med fallet. Det har gjorts 867 förhör, skrivits 763 pm och sammanställningar och 2600 dokument för att förstå utredningens storlek.

Det var tips som ledde fram till gripandet, som kom efter den 21 oktober. Man beskrev en personlighet som stämde bra överens med vår beskrivning.

Hur länge man spanade på den misstänkte innan gripandet vill de inte svara på.

Man måste veta vad man gör innan man tar in någon som misstänkt, annars kan det vara en livskatastrof och personen är oskyldig, säger Börje Sjöholm.

Gärningsmannaprofilgruppens beskrivning av den misstänkte stämmer bra enligt polisen. Grunden för ett gripande är att om någon är misstänkt på sannolika skäl misstänkt för brott kan man inte vänta, förklarar Börje Sjöholm.

Samtliga brott som 38-åringen är misstänkt för:

13 juni och 28 juli 2003: Morden på en 66-årig man och en 23-årig man på Gånglåtsvägen.
10 oktober 2010: Mord på en 20-årig kvinna och mordförsök mot en 22-årig man på Västra Skrävlinge kyrkoväg.
28 november 2006: Mordförsök mot en ung, cyklande pojke, som blev allvarligt skadad.
23 oktober 2009 och 31 december 2009: Skottlossningar på Hyacintgatan i Malmö.
31 december 2009: Mordförsök vid Islamic Center i Malmö.
12 mars 2010: Mordförsök på Hårds väg, skottlossning mot fönstret till en lägenhet på åttonde våningen.
16 mars 2010: Mordförsök på Professorsgatan, en man i 20-årsåldern beskjuten, skadades allvarligt.
19 juni 2010: Mordförsök utanför badpalatset Aq-va-kul, tre män besköts då de var på väg in på en fest.
25 augusti 2010: Mordförsök vid ett gatukök på Köpenhamnsvägen.
23 oktober 2010: Skottlossning mot en skräddare på Lönngatan i Malmö.

Malin Askner

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.