Bush möter Chirac

Efter mötet med påven och premiärminister Silvio Berlusconi i Italien i går, står Frankrike och president Jacques Chirac på tur. Den amerikanske presidenten ska vara med vid minneshögtiderna kring Dagen D för 60 år sedan, då de amerikanska trupperna landsteg Normandie.

De åldrade veteranerna på 80 - 90 år välkomnas storslaget i Frankrike. På innergården på Paris allra flottaste hotell George V spelar en sextonmanna blåsorkester under röd-vit-blåa ballonger, medan champagnen flödar ur Magnumflaskor och nya former av artistiska snittar dyker upp.

Men medan hjältarna här, som överlevde blodbaden vid Normandies kust för 60 år sedan, blickar bakåt, har George Bush snarare tankarna hos dagens pojkar, de i Irak. Hans blick är fäst framåt, mot november och presidentvalet, då han vill få förnyat förtroende som ledare för världens supermakt och mot hur det ska gå till för att kunna dra sig ur ett Irak på fötter.

Känsliga relationer till Chirac
Bush tredagarsresa i Europa görs för att stärka dels relationerna på vår kontinent, dels anseendet hos hemmaopinionen. För Bush är mötet med den franske presidenten Chirac ett känsligare kapitel än med Berlusconi i försöken att hitta lösningar för Iraks framtid.

Chirac motsatte sig kriget i Irak, och när USA nu inte längre driver Irak-frågan på egen hand utan återvänt till FN, är den permanenta medlemmen i säkerhetsrådet en viktig part.

Här i Frankrike är debatten livlig kring den fransk-amerikanska relationen. Anti-Bush tongångarna är starka, särskilt på vänsterkanten men även bland högern.

Tonar ner konflikten
Men Bush har ansträngt sig för att putsa upp en vänlig yta, bland annat i en intervju i tidningen Paris Match där han understryker de delade grundvärderingarna, och även Chirac försöker tona ner skillnaderna.

USA och Frankrike lyckades ju också nyligen samarbeta i att lösa konflikten på Haiti.

Många andra statsöverhuvuden, bland andra Rysslands president Putin och Storbritanniens Tony Blair kommer också hit.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista