KGB-arkiv vållar debatt i Lettland

För två veckor sedan fattade Lettlands parlament det unika beslutet att öppna KGB-arkiven från Sovjettiden. Men presidenten utnyttjar sin rätt att gå emot beslutet och åren under Sovjetockupationen är åter uppe till debatt.

Ännu 13 år efter frigörelsen kan det förflutnas skuggor förmörka politiken i Baltikum. Lettlands president Vaira Vike-Freiberga har sagt sig ogilla parlamentets oväntade beslut häromveckan om att offentliggöra vad som finns kvar av KGB-arkiven från forna Sovjetrepubliken Lettland.

5 000 i arkiven
Står parlamentet på sig kan presidenten inte i längden blockera beslutet som skulle innebära att vem som helst kan botanisera bland de uppåt 5 000 namn som där finns.

Av dem sägs 600 vara personer som är OK, de finns där för att de ägnade sig åt Sovjetfientliga aktiviteter av olika slag. De har inget att frukta.

Men de andra över 4 000? De kan finnas där för att de är angivare, spionerat på grannar, kamrater eller kollegor. Visst, men de kan också ha upptäckt ekonomiska oegentligheter. De kan ha förhörts utan att för den skull ha samarbetat med Sovjetstaten.

Har fällt flera tidigare
Det här är argument nog för presidenten och andra att be parlamentsmajoriteten ändra sig. Öppna arkiv kan missbrukas. Parlamentet i Riga beslöt den gångna veckan nämligen också att i ytterligare tio år förlänga det hittillsvarande förbudet mot innehav av ledande offentliga tjänster eller politiska poster för dem som haft samröre med Sovjets underrättelseväsende. Flera politiker har fallit av sådana skäl under åren.

Risken för allmänt lösaktig ryktesspridning och skvaller inom den redan så infekterade inrikespolitiken ökar rimligen ifall KGB-arkiven blir offentliga.

President Vaira Vike-Freiberga vill istället låta en historikerkommission ta tag i alltsammans som i grannlandet Estland. Letterna är de i Baltikum som har svårast att hitta sin egen hållning till det nära och plågsamma förflutna.

Bengt Lindroth, Helsingfors
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista