Efter 50 år öppnar Syd- och Nordkorea gränsen

Nordkorea och Sydkorea har enats om att öppna landsvägs- och järnvägsförbindelser. De båda länderna som ännu inte slutit något fredsavtal efter Koreakriget för 50 år sedan ska också sluta att bedriva direkt propaganda mot varandra.

Successivt ska det som brukar benämnas det kalla krigets sista gränslinje bli en mera öppen passage. Öppningen kommer när landsvägstrafik och tåg senare i år börjar rulla mellan Nordkorea och Sydkorea.

Efter fyra dagars förhandlingar har de båda länderna enats om att två vägar och järnvägslinjer som löper jämsides på Koreahalvöns östra respektive västra sida ska bidra till ökad säkerhet mellan länderna. I detta område finns sedan 1953 vid Koreakrigets slut två välbeväpnade arméer på var sin sida om en fyra kilometer demilitariserad zon.

Propagandan viktigt vapen
Från båda sidor har propagandan, högtalarmusik och stora skyltar understrukit det politiska avståndet mellan det kommunistiskt isolerade Nordkorea och det numera demokratiskt styrda västorienterade Sydkorea.

För fyra år sedan kom inledningen till detta genombrott. Då reste för första gången en sydkoreansk president över gränsen. Den dåvarande statschefen Kim Dae Jung enades med Nordkoreas ledare Kim Jong-il om att öppna vägar och järnvägsförbindelser mellan länderna.

Vill bryta sin isolering
Men sedan dess har processen förhalats. Nordkorea anstränger sig just nu mera än tidigare att bryta sin isolering och för att  få en fredsöverenskommelse med USA. Närmare relationer med Sydkorea kan skapa en genväg, men ingen verklig öppning sker gentemot USA förrän Nordkorea på allvar frånsäger sig alla ambitioner att skaffa kärnvapen.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista