Inflationen skapar kaos i Zimbabwe

I Zimbabwe hålls 28 nyförlösta mödrar och deras barn kvar på landets största sjukhus därför att de inte kan betala sjukhusräkningen. Nu hindras släktingar att besöka mödrarna för att man tror att de ska få hjälp utifrån att fly från sjukhuset.

Desperata nyförlösta mammor vädjar om att få åka hem, och lovar att betala räkningen senare. Men sjukhusledningen på Centralsjukhuset i Harare vägrar blankt. Samtidigt säger sjukhuspersonal att ingen vill stanna en dag längre än nödvändigt på Zimbawes sjukhus - så eländiga är villkoren.

Historien kan låta bisarr, men är ett belysande exempel på Zimbabwes ekonomi som galopperar ner i avgrunden.

Inflationen skapar kaos
Inflationen är uppe i 600 procent, vilket gör att en lön knappt är värd någonting numera. Och när de statliga sjukhusen ständigt höjer sina avgifter, så har ingen längre råd att betala, som de 28 mammorna i Harare.


Hela hälsosystemet har kollapsat; operationer utförs utan smärtstillande medel. På bårhusen staplas liken, som ingen har råd att lösa ut och hämta. Vården lamslås av långa strejker, där medicinsk personal kräver minst 200 procent i löneökning för att överleva.

Mugabes vanstyre är orsaken
Och hela problemet bottnar i att president Mugabe ständigt har nya projekt som skall finansieras. Pengarna tas från hälsobudgeten och går till armén och dess kostsamma insats i kriget i Kongo, till att betala pensioner till krigsveteraner från befrielsetiden, som annars kunde tänkas göra uppror, till att bygga ett pensionärspalats till sig själv för hundratals miljoner. Osv, osv.

Men Zimbabwes största hälsoproblem, att 2800 dör av AIDS varje vecka, lämnas därhän. Den medicinska personal som kan, flyr både vården och landet. De som är kvar, får bland annat hålla 28 mammor och deras bebisar som gisslan, i hopp om att de någon gång kan betala sjukhusräkningen.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista