Bush och Berlusconi kommenterar resolutionen

President Bush och den italienske regeringschefen Silvio Berlusconi kommenterade på lördagen den tredje versionen av förslaget till en ny resolution i säkerhetsrådet om Iraks framtid.

– Våra trupper måste var kvar i Irak bara som ett resultat av en suverän stats egen begäran, underströk president Bush på presskonferensen.

Som alltid spelar både president Bush och Silvio Berlusconi på den samstämmighet i åsikterna som råder mellan dem.

– Vi vill arbeta för att få Iraks ekonomi att blomstra, att ordna för allmänna val som skall föra fram nya politiska ledare, menade Bush som en kommentar till innehåller i det nya resolutionsförslaget.

– Vi blir kvar i Irak bara om den regering som skall väljas i januari nästa år anser att vår närvaro kan vara en fördel för att skydda ordning och säkerhet, hävdade Berlusconi.


På lördagen var italienska media rörande eniga om att demonstrationen på fredagskvällen mot Irakkriget blev en stor framgång. Visst inträffade ett antal mindre incidenter men bara extremhögern tar det som en ursäkt för en ny omgång valpropaganda.

En nyhet är att även vänstern tackar polis och karabinjärer för deras självkontroll och alla noterar att det tiotal provokatörer som försökte störa demonstrationen togs om hand direkt av demonstranterna själva.

Åke Malm, Rom

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista