Svenska FN-soldater på väg hem

De svenska soldaterna i Kongo-Kinshasa flygs hem till Sverige på söndag. Egentligen skulle förbandet ha rest hem den 2:a juni, men samma dag bröt våldsamma demonstrationer ut i flera av Kongo-Kinshasas större städer.

Rebellgrupper intog staden Bukavu, på gränsen till Rwanda och demonstranterna anklagade FN för att inte ha ingripa mot rebellerna. Thorbjörn Olsson är chef för det svenska förbandet i Kindu, 30 mil väster om Bukavu:

– Vi var klara att åka. Vårt flygplan skulle gå 10.30. Men en timme innan vi skulle åka fick vi klart för oss att manifestationer spred sig runt om i landet. Då kunde inga flygplan lämna Kinshasa. Då fick vi också klart för oss att det var våldsamma manifestationer i Kindu så det var bara att ta våra vapen och skyddsutrustningar och förbereda oss på det värsta.

Den svenska flygplatsenheten, FK02, har drivit flygplatsen i Kindu i ett år. Under de våldsamma manifestationerna fick förbandet, som hade barrikaderat sig inne på sin Camp, löpande information om hur demonstranterna gav sig på FN: s alla anläggningar.

– Vi fick information om hur bilar förstördes och hus där FN-personal bodde brändes ner.

Men demonstranterna kom aldrig till svenskarnas Camp. I efterhand har soldaterna fått höra att det var ett medvetet val från demonstranternas sida att låta svenskarna vara på grund av deras insatser för befolkningen i Kindu. Bland annat har de renoverat en skola och hjälp till på sjukhus och barnhem.

På fredagen avtog de våldsamma demonstrationerna och läget stabiliserade sig något. Men uppgifterna går isär om huruvida rebellerna dragit sig tillbaka från Bukavu där drabbningarna varit hårdast.

Läget i Kongo-Kinshasa beskrivs fortfarande som farligt och det har ifrågasatts om Sverige verkligen borde ta hem sina soldater nu.

– Det har pågått diskussioner när vi har varit ner men man har ju tagit ett beslut on att åka till Liberia.  Och då fick man dra in det här förbandet eftersom pengarna inte räckte till mer. 

77 personer ur den 90 man starka enheten tas nu hem till Sverige. Resterande del av förbandet ska ta hand om materiel Just nu befinner sig den svenska enheten i Uganda i väntan på att få åka hem.   

Linda Lundqvist
linda.lundqvist@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".