"Avvisningarna av utländska brottslingar går för långsamt"

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tycker att utvisningen av dömda utläningar tar för lång tid. Han anser att EU borde sätta press på de länder som inte tar emot sina medborgare som begått brott i andra länder.

Utländska medborgare som döms för brott i Sverige bör skickas hem och avtjäna straffet i sina hemländer. Det är en uppfattning som delas av flera partier. 

Men moderatledaren Fredrik Reinfeldt tycker att det går för långsamt. Han vill använda EU för att sätta press på andra länder att göra samma sak - nämligen att se till att brottslingar avtjänar fängelsestraffet i hemlandet.

– Det är mycket få som faktiskt kommer hem. Vi har flera länder som inte vill ta emot medborgare trots att de kommer med utvisningsbeslut. Det är därför jag pekar på att vi kan använda vårt EU-medlemskap för att trycka på politiskt för att man ska ta ett större ansvar. Att varje land tar hem sina medborgare som ska avtjäna strafftid.     

Hittills i år har 141 utlänningar som begått brott i Sverige utvisats till sina hemländer för att avtjäna straffen där. Alla har ett beslut om utvisning i sina domar. I fjol var det 239 brottslingar som fick göra samma sak.

Justitieminister Thomas Bodström är nöjd med siffrorna. Men kan alla som fått utvisningsbeslut skicka till sina hemländer?

– Ja, alla personer som inte riskerar dödsstraff eller tortyr anser vi ska kunna skickas hem. Men det här regleras också av Europarådets protokoll. Så båda länderna måste acceptera det här för att det ska vara möjligt. Men vi driver på det här och jag har ständiga diskussioner med mina kollegor i andra länder.

Tar resurser från svensk kriminalvård
Fredrik Reinfeldt är ändå inte nöjd och de utländska brottslingarna blir allt dyrare för svensk kriminalvård hävdar han.

– Det är sant att vi får en del att komma hem men det är inget större antal. Vi kan också se det när kriminalvården redovisar att det är en växande andel som sitter i svensk kriminalvård som är utländska medborgare, närmare 30 procent. Samtidigt är kriminalvården överfull och den dras med stora underskott. Därmed minskar möjligheten att återanpassa svenska medborgare till ett hederligt liv.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".