Många anmäler fortfarande inte viltolyckor

2:13 min

Många trafikanter struntar fortfarande i att anmäla att de krockat med vilda djur trots skärpningen av lagen för ett år sen. Numera ska minsta lilla sammanstötning med vilt rapporteras till polisen medan det tidigare bara krävdes om djuret skadats eller dött.

– Det är ett jättestort mörkertal, vi hittar som sagt var än idag vilda djur som ligger längs vägen både levande och döda som ingen har anmält. Andra bilister ringer och säger att det står ett djur här på tre ben eller ligger och sparkar i diket och är det ingen som kan komma och förbarma sig över detta djur som ligger och plågas något så fruktansvärt, förklarar Lars Lundman på polisen i Norrbotten.

Ekot har varit i kontakt med samtliga 21 polisdistrikt och den dominerande bilden är att många fortfarande inte rapporterar när de krockat med vilt.

I en del fall kan det visserligen handla om tyngre trafik som lastbilar och bussar som inte märker att de kör på ett djur, medan andra är uppenbara smitningar, menar Lars Lundman.

– Det är folk som har sett och folk som har hittat de här skadade djuren och det ligger delar av bilar kvar på platsen.

Med lagändringen för ett år sen måste du nu direkt anmäla alla sammanstötningar med vilt som exempelvis älg eller rådjur, och inte som tidigare om djuret bedömdes vara skadat eller dött.

Det finns ingen samlad statistik över vilken effekt skärpningen fått. I en del län har inga böter dömts ut medan det skett i andra.

Oftast handlar det då om att föraren efter att den varit i kontakt med sitt försäkringsbolag ringt polisen dagen eller dagarna efter viltolyckan, vilket i de allra flesta fall inte är godtagbart.

Kommissarie Hans Erik Åkerlund på polisen i Södermanland berättar om just ett sådant fall som slutade i 40 dagsböter.

– I pengar blir det 13 000 kronor med den inkomst han hade.

Varför hade han inte anmält?

– Ja, han skyllde på att han inte visste om att han skulle anmäla det hela.

Just kunskapen bland bilister kan förbättras avsevärt enligt landets samtliga polisdistrikt. Samtidigt tycks ökningen av antalet viltolyckor i landet hålla i sig 2010.

2009 rapporterades över 44 000 stycken, men kommissarie Hans Erik Åkerlund tror snarare att förklaringen är större viltstammar och hur de senaste vintrarna dragit djuren närmare vägarna, snarare än att en ökad benägenhet att anmäla.

– Ja, jag tror mera på det. Jag har följt den där statistiken jag också under flera år och det har ju liksom gått uppåt hela tiden.

Nils Eklund

Ekot i samarbete med P4 Västerbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.