HSB Malmös styrelse får sitta kvar

Styrelsen för HSB Malmö som ansvarar för ett av Sveriges mest spektakulära och hårt kritiserade bostadsbyggen, Turning Torso, får sitta kvar. De beslutade extrastämman på lördagen.

Trots ekonomiska problem efter en fördyring på 800 miljoner kronor tror HSB Malmös nya vd, Greg Dingizian, på en framtid för skyskrapan.

– Jag ser en god framtid för huset. För det är inget fel på huset. Det som det har varit fel på är ekonomin, eftersom det har blivit väldigt mycket dyrare än vad det skulle, säger han. 

Slutnota: 1,6 miljarder
Turning Torso, den skruvade skyskrapan, 190 meter hög, 54 våningar och Malmös nya landmärke har drabbats av det som drabbar många storstilade byggprojekt - fördyringar. Det som skulle bli en lönande affär med 152 exklusiva bostadsrätter blir nu ett hyreshus som kostar dubbelt så mycket som beräknat: 1,6 miljarder kronor.

Även om Turning Torso aldrig hade byggts om man vetat slutkostnaden så finns rimliga förklaringar menar vd Greg Dingizian.

– Det är ett speciellt bygge. Det är det första i världen. Och bygger man ett så stort hus med den komplexiteten så är det rimligt att tro att det kan dyka upp oförutsebara problem.  

Turbulensen kring bygget har varit stor under våren och Johnny Öhrbäck, en av Malmös mest framträdande socialdemokrater, fick sparken som VD för HSB Malmö. Samtidigt som han tar med ett kraftigt pensionsavtal tar han i dag på sig ett visst ansvar för fördyringarna.

– De 350 miljonerna i överskridande har jag som ytterst ansvar självklart stor skuld till.

”Föreningarna drabbas inte”
Styrelsen för HSB Malmö får sitta kvar, bygget fortsätter och ombuden för de 270 bostadsrättsföreningarna i Malmö med omnejd fick bland annat informationen att föreningarna inte kommer att drabbas av förlusterna. Rune Holk är ordförande i bostadsrättsföreningen Oxiegården.

– Det känns ganska tryggt. Det kommer jag att meddela mina medlemmar.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".