Mer i plånboken för de flesta pensionärerna

2:29 min

Pensionen blir högre nästa år, i alla fall för de flesta, det beskedet kom i dag från Pensionsmyndigheten. I morse hördes det dock kritik från pensionärsorganisationen SPF om att den svaga ekonomin gör att bromsen i pensionssystemet slår till även nästa år och sänker pensionerna.

Regeringen försöker kompensera med skattesänkningar. Ole Settergren är avdelningschef på Pensionsmyndigheten.

– Alla som har inkomst- eller tilläggspension får en lägre bruttopension, genom balanseringen eller bromsen, säger Ole Settergren.

Hur många personer rör det sig om?

– Över 1,5 miljoner i alla fall.

Men de som direkt berörs är kanske bara 20 000?

– Jag skulle säga att alla berörs eftersom deras bruttopension påverkas. Sedan sänks skatten, vilket gör att netto kommer de flesta att hamna på plussidan, säger Ole Settergren.

Bromsen gäller alla i pensionssystemet men de som kommer över 18 000 kronor i sammanlagd pension hamnar under nollstrecket nästa år. Och de är ungefär 20 000. Det exakta antalet är svårt att beräkna. Men av landets 1,8 miljoner pensionärer ligger alla utom dem över nollstrecket 2011.

Det svenska pensionssystemet är dock så komplicerat konstruerat att balansindexet eller bromsen hamnar på minus 4,3 procent eftersom det är kopplat till tillväxten i svensk ekonomi.

Åren 2008 och 2009 föll tillväxten, arbetslösheten ökade inkomsterna minskade. Inbetalningarna till systemet minskade. Det slår igenom ett par år senare och förklarar minussiffran i år.

Avkastningen i premiepensionen som alla får välja fritt ökade dock och för de statligt anställda kommer 2011 att ge stora uppräkningar. Och skattesänkningen för pensioner på 12 000 kronor i månaden ger 515 kronor eller 3,9 procent.

Omvänt gäller som sagt också att årets rekordtillväxt i svensk ekonomi kommer att ge effekt om ett par år.

– Det är positivt för pensionens utveckling. Det kommer dock med lite eftersläpning, från 2012 och framåt ska det slå igenom på pensionen.

Omvänt gäller att de besvärliga åren 2008 och 2009 har sänkt pensionen generellt?

– Så är det, säger Ole Settergren.


Ny kritik mot pensionssystemets broms

#text=4249531# gör att den kritiserade bromsen i pensionssystemet slår till även nästa år och sänker pensionerna. Regeringen försöker kompensera med stora skattesänkningar.

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.