Lennart Johansson: Friidrottarna behandlas orättvist

Den europeiska fotbollens ledare, Uefa-presidenten Lennart Johansson, var inte på plats i Frankfurt när finalmatchen spelades. I Ekots lördagsintervju förklarade Johansson varför han väljer att vara i Stockholm istället.

– Nej, därför att jag är hemma när Sverige möter Polen. Jag måste ransonera min tillvaro lite grann. När det sedan gäller att titta på fotboll så är det väl 10 procent damfotboll och 90 procent herrfotboll. Det är ju bara att skamset erkänna som det är.

Vad beror det på?

– Det är av tradition. Man är uppväxt med herrfotbollen. När jag har två alternativ så väljer jag herrfotbollen.

Samtidigt betonar Lennart Johansson att han som UEFA-president pläderar för och tror på damfotbollen.

Frågan om hur det internationella fotbollsförbundet Fifa ska bekämpa dopning har diskuterats en längre tid.

Varför behandla friidrotten så hårdhänt
I dagarna nåddes till sist en överenskommelse mellan Fifa och antidopningsorganisationen Wada; Fifa accepterar Wada: s dopningsregler men straffen för en fotbollsspelare som ertappas dopad får också i fortsättningen vara lindrigare än för en friidrottare.

– Varför ska friidrottare behandlas så hårdhänt? Är det lösningen på problemet? Ta lite hänsyn till de omständigheter som gäller i sammanhanget. Om du nu har tagit någon medicin för allergi i god tro så är det ju lite annat mot att regelbundet under ett års tid injicera bloddopare. Säg mig någon annan förbrytarsort som får samma straff oavsett om de stulit två Coca-cola eller gjort inbrott i handelsbanken.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".